5 redenen om tv te kijken

1 tegenpolen

Un monde sans pitié

ARTE, 21.00-22.30u.

Een komedie met rake typeringen over de generatie die het najagen van materiële genoegens achter zich heeft gelaten. In Parijs is de 25-jarige Hippo (Hippolyte Girardot) de personificatie van een gedesillusioneerde generatie. Hij heeft geen baan, leeft van het geld dat zijn broertje verdient met dealen, en is totaal ambitieloos. Maar dan ontmoet hij Nathalie (Mireille Perrier), zijn absolute tegenpool. Ze is een vlijtige studente die hard werkt aan haar carrière. Dit impulsieve, onopgesmukte regiedebuut van Eric Rochant is wat cynisch, maar nooit verbitterd. Met: Hippolyte Girardot, en Yvan Attal. (Eric Rochant, 1989.)

2 gabriel rios

Verloren land

Canvas, 21.45-22.15u.

Deze programmareeks gaat over bekende Belgen en hun familiegeschiedenis. Dit keer een BB’er die wij ook kennen: zanger Gabriel Rios. In 2005 werd zijn single ‘Broad Daylight’ een enorme hit in Nederland. Theo van Gogh zei al in 2004 dat hij het lied wilde laten spelen op zijn begrafenis. Rios reist in deze documentaire af naar zijn geboorteland Puerto Rico, in de voetsporen van zijn grootvader.

3 4.376 broden

The human footprint

Canvas, 22.15-23.05u.

Hoeveel heb je geconsumeerd als je dood gaat? Hoeveel melk heb je gedronken, hoeveel bomen geveld en hoeveel koeien gegeten? En: hoe ziet dat eruit als we de consumptie van alle wereldbewoners bij elkaar op tellen? Deze documentaire onderzoekt de menselijke footprint.

4 misdaadkomedie

Gettin’ square

RTL7, 22.15-00.10u.

Deze Australische misdaadkomedie gaat over opnieuw beginnen, nuchter blijven en niet op het verkeerde pad belanden. Barry Wirth (Sam Worthington) wordt uit de gevangenis vrijgelaten en vindt een baan als kok. Maar niet vervallen in zijn oude gewoontes blijkt moeilijker dan hij dacht. Met: David Wenham en Timothy Spall. (Jonathan Teplitzky, 2003)

5 Simon Vinkenoog

Portret van Simon Vinkenoog

Ned.2, 23.10-00.05u.

Naar aanleiding van het overlijden van schrijver en dichter Simon Vinkenoog deze documentaire. Een gesprek van eerder dit jaar met Hugo Camps. Vinkenoog zou deze week 81 jaar zijn geworden. Hij werd in 1928 in Amsterdam geboren. Op 21-jarige leeftijd begon hij het literaire blad Blurb. Vinkenoog debuteerde als dichter in de bundel Wondkoorts (1950). In 2004 werd hij gekozen tot Dichter des Vaderlands ad interim. Begin 2006 begon hij een samenwerking met Spinvis.