Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Yuri van Gelder betrapt op coke

Turner Yuri van Gelder (26) is bij een dopingcontrole betrapt op cocaïnegebruik. Hij testte positief bij de Nederlandse kampioenschappen, drie weken geleden in Ahoy Rotterdam.

Van Gelder erkent zijn vergrijp in een verklaring die hij vanmiddag tijdens een persconferentie op het nationale sportcentrum Papendal zou uitspreken. De ringenspecialist zegt drie dagen voor de NK cocaïne te hebben gebruikt. Omdat de Europees en wereldkampioen wist dat de dopingtest positief zou uitvallen, had hij zijn overtreding bij de Dopingautoriteit opgebiecht. Nu de uitslag officieel is, wacht de turner een schorsing van maximaal twee jaar. Hij ziet af van een contra-expertise.

Van Gelder noemt zichzelf in zijn verklaring „oerstom” en spreekt van „een misstap waar ik veel spijt van heb”. Hij erkent al enige tijd recreatief cocaïne te gebruiken. „Om me lekkerder te voelen. Op feesten was het steeds meer een gewoonte geworden.” Van Gelder zegt professionele hulp te zoeken om van het probleem af te komen.

Van Gelder verwacht te worden ontslagen door zijn werkgever Defensie, waar hij deel uitmaakt van de Topsportselectie. Daar geldt ten aanzien van doping een zerotolerancebeleid. Van Gelder zegt niet met turnen te zullen stoppen.