Vredesmissie Mogadishu onder druk

Vredestroepen van de Afrikaanse Unie (AU) in de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben voor het eerst actief opgetreden tegen radicaal-islamitische opstandelingen. Bij de gevechten, afgelopen weekend, zijn volgens ooggetuigen enkele tientallen doden gevallen.

„Onze soldaten waren in acuut gevaar, dus moesten we beperkte actie ondernemen”, zo verklaarde een woordvoerder van de AU-soldaten gisteren. Hij verzekerde echter dat de vredessoldaten „niet op grote schaal” betrokken zijn geweest bij de gevechten.

Volgens de viceburgemeester van Mogadishu werden de soldaten tot ingrijpen gedwongen nadat opstandelingen het presidentiële paleis tot op een kilometer waren genaderd. Na hevige gevechten, waarbij de soldaten van de AU volgens ooggetuigen tanks inzetten, braken de opstandelingen gistermiddag hun offensief af.

De interventie van de AU tekent de oplopende spanning in de slag om Mogadishu. De vredessoldaten, in Mogadishu sinds begin 2007, beschermen het presidentiële paleis, de haven en het vliegveld. De soldaten probeerden tot nu toe buiten de strijd te blijven, omdat ze neutraal moeten zijn.

De 4.300 militairen, uit Oeganda en Burundi, zijn de afgelopen weken echter onder toenemende druk komen te staan van islamitische opstandelingen die uit zijn op de val van de internationaal erkende, Somalische regering. De radicale beweging Al-Shabaab had de AU-missie een ultimatum gesteld om uiterlijk afgelopen vrijdag uit Mogadishu te vertrekken.

Het overlegorgaan van Afrikaanse landen in de regio, Igad, wil dat de AU en de Verenigde Naties het mandaat van de AU-missie uitbreiden zodat de missie ook formeel offensief mag opereren. (Reuters, AP)