Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Eénvandaag. Portret van vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg, die wordt verdacht van witwassen van crimineel geld. Vandaag begint zijn strafzaak. En een gesprek met viroloog Ab Osterhaus. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Gesprek met Ann Goldstein, de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ned.2, 22.15-22.55u.

informatief

Spoorloos extra. Zesdelige reeks speciale uitzendingen over hoe het verder ging met mensen die via het programma Spoorloos met elkaar werden verenigd. Aflevering 2 gaat over Michel van de Broek, die in juni 2005 op Kreta zijn Griekse vader leerde kennen. Ned. 1, 20.30-21.20u.

Groeten van Max. Consumentenprogramma voor vakantiegangers. Vandaag: wie of wat zit er achter de vorige week ontdekte Spaanse villafraude, waardoor zoveel huurders van een vakantiehuis gedupeerd zijn. Verder een verzekeringsprobleem. Iemand belandt tijdens zijn vakantie in een ziekenhuis voor een chemokuur. De verzekering thuis vindt het geen spoedeisende hulp en vergoedt niet. En: wat te doen als de vlucht die u geboekt heeft, blijkbaar geannuleerd is en op het hoofdkantoor van de vliegmaatschappij neemt niemand de telefoon op? Ned.1, 21.20-22.10u.

Belga Sport. Documentaireserie over de moderne sportgeschiedenis. Vandaag over de zwemfamilie Verbauwen. Verbauwen behoorde in de jaren 60 tot de Europese top op de rugslag. Nu maken zijn dochters Carine en Pascale furore. Canvas, 22.10-23.05u.

Café De Liefde. Serie die onderzoekt hoe het ervoor staat met het liefdesleven in Nederland. Vandaag over relaties waarbij geen sprake is van verliefdheid. Zoals bij Hulya Sigdem, die op haar 15de uit Turkije naar Nederland kwam om met de 19-jarige Ahmet uit Eindhoven te trouwen. Het stel ging van elkaar houden en is heel gelukkig. Presentator Bram van Splunteren praat verder met Aisa Winter die zich verbaast over de one night stands zonder verliefdheid van haar vriendinnen, en met hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets, die vindt dat mensen zich te veel blindstaren op passie, terwijl het volgens hem beter is om je relatie met verstand te bekijken. Ned.2, 22.40-23.25u.

Lucia Rijker en het gevecht om de liefde. Documentaire van George Schouten over ex-bokser Lucia Rijker, die na haar sportcarrière eindelijk tijd en ruimte kreeg om te leren wat liefde is. Op haar zoektocht ontmoet ze o.a. Sylvia Kristel, Ellen ten Damme, Hella en Freek de Jonge en zenmeester Ton Lathouwers. Muziek en poëzie spelen een grote rol in de documentaire. Ned.2, 23.25-0.30u.

amusement

The supersizers eat... the twenties. Culinair-historische serie. Deze keer gaan actrice Sue Perkins en culinair recensent Giles Coren terug naar de jaren twintig. Ze proeven de cocktails van The Ritz en de worst voor de vrijwilligers tijdens de staking in 1926. Verder een reconstructie van de picknick die door Fortnum en Mason werd klaargemaakt voor Howard Carter, de archeoloog die het graf van Toetanchamon ontdekte. En een spectaculair ‘Red and White Meal’ in de geest van de Roaring Twenties. BBC2, 22.00-23.00u.

Tour de France

Tourjournaal. Het was een rustdag vandaag, maar er is altijd wel nieuws. Ned.3, 19.30-19.55u.

Studio Sportzomer ‘De Avondetappe’. Mart Smeets bespreekt op locatie in Frankrijk met wisselende gasten de gebeurtenissen rond de Tour. Ned.1, 22.55-23.50u.

De Tour, etappe 10. Live-verslag van de achtste etappe over 193 kilometer, van Limoges naar Issoudun. Morgen, Ned.1, 14.30-17.45u.

radio

Kunststof: Thé Tjong-Khing, illustrator. Illustrator en striptekenaar Thé Tjong-Khing won drie Gouden Penselen, een Zilveren penseel en de Woutertje Pieterse Prijs. Kort geleden verscheen zijn sprookjesboek Meer verhalen van de Sprookjesverteller. Hij maakte het voor zijn kleinzoon. Radio 1, 19.02-20.00u.

Zomeravonden. Schrijvende boerenzoon Gerbrand Bakker neemt radio makende boerenzoon Botte Jellema mee naar de kop van Noord-Holland en praat over zijn werk en zijn leven. Gerbrand Bakker (1962) debuteerde in 2006 met de veelgeprezen roman Boven is het stil, vorige maand verscheen Juni. Beide romans hebben het platteland van Noord-Holland als decor. Radio 6, 19.02-22.00u.