Vooral Chinezen gedood bij rellen Urumqi

De drie dagen durende etnische rellen in Urumqi, hoofdstad van de West-Chinese provincie Xinjiang, hebben tot dusver het leven gekost aan 137 Han-Chinezen en 46 Oeigoeren. Volgens de gouverneur van de provincie zal het dodental – 183 – vrijwel zeker stijgen. In Urumqi liggen nog 1.680 gewonden in ziekenhuizen of worden poliklinisch behandeld.

Met een grote politie- en legermacht worden in de provinciale hoofdstad de verschillende bevolkingsgroepen uit elkaar en in toom gehouden, hoewel zich incidenteel nog schermutselingen voordoen bij politiebureaus en ziekenhuizen waar naar vermiste familieleden wordt gezocht. Het verbod op openbare bijeenkomsten levert ook spanningen op, want zowel Han-Chinese als Oeigoerse families willen plechtigheden houden voor hun doden.

Ook in andere steden in Xinjiang hebben de autoriteiten duizenden politieagenten en soldaten ingezet om te voorkomen dat er wederzijdse wraakacties worden ondernomen. Han-Chinezen beschuldigen de Oeigoeren ervan de rellen te zijn begonnen, de Oeigoeren leggen de verantwoordelijkheid bij de Han-Chinezen die in een fabriek twee Oeigoeren zouden hebben vermoord.

Het Chinese Polibureau heeft bij monde van Zhou Yongkang alle bevolkingsgroepen opgeroepen „samen een fundament te bouwen van etnische eenheid”. Op basis van eerdere ervaringen in onder andere Tibet, wordt verwacht dat Peking na verloop van tijd, nadat daders zijn gestraft en de rust is weergekeerd, een reeks maatregelen zal nemen om benadeelde winkeliers te compenseren en een deel van de grieven weg te nemen. Oeigoeren klagen over economische en sociale achterstand, Han-Chinezen verwijten de overheid dat Oeigoeren in het kader van het minderhedenbeleid worden voorgetrokken.

De Chinese autoriteiten hebben vandaag hun beschuldiging dat de rellen zijn georganiseerd door Oeigoerse organisaties in de VS en Duitsland herhaald met verwijzing naar de demonstraties bij Chinese ambassades, onder andere in Den Haag en in München.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking blijkt uit de organisatie van deze demonstraties dat het Wereld Oeigoers Congres onder leiding van Rebiya Kadeer rellen en demonstraties heeft geregisseerd.