Verburg bestelt extra vaccins Q-koorts

Schaijk. Minister Verburg (Landbouw, CDA) heeft 100.000 extra vaccins besteld voor de bestrijding van Q-koorts onder melkgeiten. Ze heeft dat dit weekeinde bekendgemaakt tijdens een bezoek met collega-minister Klink (Volksgezondheid, CDA) aan de zwaar getroffen gemeente Landerd in het noordoosten van Brabant. De ministers overwegen bovendien extra maatregelen zoals een beperking van het vervoer van geiten en schapen. In het voorjaar is in Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht met 400.000 vaccins begonnen met de verplichte vaccinatie van geiten en schapen op grote bedrijven en risicoplaatsen, zoals kinderboerderijen. De extra vaccins zijn in het najaar beschikbaar. Dit jaar zijn al bijna 1.700 mensen ziek geworden door de Q-koorts. Vorig jaar waren dat er nog 998. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zouden tot nu toe vier mensen zijn overleden nadat zij Q-koorts hadden opgelopen. (ANP)