Utrecht: apart inburgeren

Utrecht blijft ook volgend jaar gescheiden inburgeringslessen aanbieden. Volgens PvdA-wethouder Marka Spit moeten vrouwen kunnen blijven kiezen voor inburgeringslessen met alleen vrouwen. Minister Van der Laan (Integratie, PvdA) wil juist dat gemeenten per 1 januari geen gescheiden inburgeringslessen meer aanbieden.

Het doel van Utrecht is om zoveel mogelijk mensen Nederlands te leren en kennis te laten maken met Nederland, zegt Spit. „Dan moet je pragmatisch zijn. Als je geen gescheiden inburgering aanbiedt, dan komen sommigen vrouwen niet.” Tweederde deel van de inburgeraars in Utrecht is niet verplicht de lessen te volgen. Zij zijn al langer in Nederland en hebben een Nederlands paspoort. Alleen nieuwkomers zijn verplicht om in te burgeren.

Volgens de wethouder is het onterecht om de gescheiden klassen te associëren met onzelfstandigheid en onderdrukking. Soms vinden vrouwen een vrouwenklas prettig. Ze voelen zich vrijer. Sommige vrouwenklassen zijn toevallig ontstaan omdat de lessen binnen de schooltijden van de kinderen vallen. Spit zou het geforceerd vinden om die klassen te mengen. Veel vrouwenklassen hebben een mannelijke leraar.

Het komt ook voor dat vrouwen alleen lessen mogen volgen in een vrouwenklas. In dat geval is het beter dat ze in een vrouwenklas zitten dan thuis, vindt de wethouder. Van de honderd inburgeringsklassen zijn er vijftien gescheiden. Hiervan zijn er twaalf klassen alleen voor vrouwen.