Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Saharastroom

Soms is het tijd voor een oud idee. Stroom uit die eindeloze droge zonnebank genaamd Sahara. Vandaag in München gepresenteerd. Zie hier en hier. Stroom voor Europa, stroom en drinkwater voor Afrika? Een plan voor overmorgen wordt het genoemd. Grote Duitse bedrijven zijn er bij betrokken, ook onze eigen vertrouwde RWE. Verschillende deelnemers hebben pr-problemen

Picture_3.jpg

Soms is het tijd voor een oud idee. Stroom uit die eindeloze droge zonnebank genaamd Sahara. Vandaag in München gepresenteerd. Zie hier en hier. Stroom voor Europa, stroom en drinkwater voor Afrika?

Een plan voor overmorgen wordt het genoemd. Grote Duitse bedrijven zijn er bij betrokken, ook onze eigen vertrouwde RWE. Verschillende deelnemers hebben pr-problemen en kunnen een zonne-imago-oppepper wel gebruiken. Maar het plan is interessant genoeg.

Overigens staan de deelnemers op de ‘Euphoriebremse’, zoals Die Zeit schrijft, kernenergie en steenkool blijven nodig. Kijk in het toekomstscenario van het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart door op het plaatje te clicken.

The Economist is sceptisch maar noemt het plan niet helemaal onzinnig. Hier het Radio 1 Journaal met een deskundige van het Energiecentrum Nederland.

‘Desertec’ is het plan van Gerhard Knies. Hij zegt:

Within six hours deserts receive more energy from the sun than humankind consumes within a year. Time appears right for a truly comprehensive manoeuvre to combat climate change.