Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Rock leeft sterk bij White Denim

Pop Rawk festival met White Denim, Oblivians, Drive Like Maria e.a. 11/7 Paradiso Amsterdam.***

Rockmuziek is al vele malen dood verklaard. Paradiso vond een handige manier om het genre salonfähig te maken. Het organiseerde een avond die in het teken stond van ‘Rawk’: een ruigere, hippere vorm van rock die het verleden van zich af wil schudden. Daarbij deed het dilemma zich voor dat je een oude hond geen nieuwe kunstjes kunt leren. The Gories en The Oblivians, publieksfavorieten in de garagerock, brachten precies wat hun reputatie beloofde. Prima rauwdouwersrock voor een kleine club waar condens van de muren druipt, maar te eentonig om Paradiso bij de les te houden.

De Belgisch/Nederlandse sensatie Drive Like Maria ging ruimdenkender om met oude stijlvormen. In hun naar heavy metal neigende stonerrock kreeg gitariste Nitzan Hoffmann alle ruimte om haar vingervlugge riffs en stoere poses te ventileren.

De groep met de onmogelijke naam !!! is na hun vernieuwende punkfunk waarmee ze acht jaar geleden debuteerden, blijven steken in monotone discorock.

De ware toekomstmuziek kwam van White Denim. Dit trio uit Austin, Texas heeft zich los gemaakt van traditionalisme en speelt alsof hun partijen door wiskundige formules zijn ingegeven. Strakke, recht vooruit gespeelde ritmes van bas en drums gaven zanger/gitarist James Petralli alle vrijheid voor abstracte songs zonder herkenbare coupletten en refreinen. Als er elementen van ouderwetse blues opdoken, was het op de anarchistische manier van Captain Beefheart of met de psychedelische bevlogenheid van Jimi Hendrix. Begrepen werd deze even grensverleggende als vervreemdende muziek niet echt: White Denim speelde de helft van de op dans beluste zaal leeg.