Pakistan begint met terugsturen vluchtelingen

Pakistaanse vluchtelingen in een kamp in het Swabi-district, 120 kilometer ten westen van Islamabad, eisten vandaag voedselrantsoenen. Ze dragen een gewonde mee. (Foto Reuters) A mob of internally displaced men demand food and supply rations while carrying an injured man through the UNHCR (United Nations High Commission for Refugees) Yar Hussain camp in Swabi district, located about 120 km (75 miles) northwest of Pakistan's capital Islamabad July 13, 2009. Bystanders said the injured man had been beaten earlier when asking for rations from camp offices. The Pakistani government on Monday began sending home about 2 million people displaced two months ago by the army's assault on Taliban militants in the Swat valley. REUTERS/Adrees Latif (PAKISTAN CONFLICT POLITICS SOCIETY) REUTERS

Honderden inwoners van de Pakistaanse Swat-vallei begonnen vandaag terug te keren naar hun huizen. Eerder dit jaar vluchtten honderdduizenden weg uit dit gebied als gevolg van een regeringsoffensief tegen de Pakistaanse Talibaan. Veel families weigerden vandaag echter de vluchtelingenkampen te verlaten. Zij eisen dat de regering eerdere toezeggingen over hulp en beveiliging eerst moet nakomen.

Een nieuwe bomexplosie in oostelijk Pakistan, waarbij negen doden vielen in een koranschool, onderstreepte de angst voor nieuwe gewelddadigheden.

De bom doodde zeven kinderen, verwondde vele anderen en verwoestte tientallen huizen, als een herinnering aan het feit dat de veiligheidssituatie in Pakistan niet alleen is verzwakt in het noordwestelijke, aan Afhanistan grenzende, deel.

De regering had bepaald dat vandaag, na drie maanden vechten, de eerste dag zou zijn dat de twee miljoen vluchtelingen terug konden keren naar de Swat-vallei in het noordwesten.

De strijdkrachten bezweren dat het grootste deel van Swat is gezuiverd van Talibaanstrijders en de operatie wordt stevig gesteund door Amerikaanse functionarissen. Deze dringen erop aan dat Pakistan een eind maakt aan vrijplaatsen van moslimstrijders die van daaruit aanvallen plegen in het naburige Afghanistan.

Het aarzelende begin van het terugkeerprogramma toont de beperkte mogelijkheden van de Pakistaanse regering om een antwoord te vinden op een van de grootste humanitaire uitdagingen ooit. De mensenrechtenorganisatie Refugees International in Washington heeft laten weten dat de Pakistaanse regering te vroeg mensen laat terugkeren in een onveilige situatie. (AP, AFP, Reuters)