Overname Opel door Magna nog niet zeker

De overnamestrijd om het Duitse automobielconcern Opel, die beslecht leek in het voordeel van een Canadees-Russisch consortium, heeft een onverwachte wending genomen door hernieuwde interesse van Amerikaanse en Chinese investeerders.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Ripplewood wil blijkens berichten in de Duitse media een „verbeterd bod” op Opel uitbrengen. De onderneming was zes weken geleden een van de drie serieuze gegadigden die bereid waren om geld in Opel te steken. De Duitse automaker was in problemen gekomen door het dreigende faillissement van moederconcern General Motors.

De andere gegadigden waren het Italiaanse Fiat en de Canadese autotoeleverancier Magna, waarachter Russisch kapitaal zit. Magna trok aan het langste eind en leek met financiële hulp en garanties van de Duitse staat de nieuwe eigenaar van Opel te zullen worden.

Maar kennelijk zijn er complicaties opgetreden. Magna heeft naar verluidt nog geen cent overgemaakt op de rekening van Opel of de Duitse regering. Het voorlopig koopcontract zou daardoor een „waardeloos stuk papier” zijn geworden, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Waardoor Ripplewood nu zijn kans schoon zou zien om met met een verbeterd bod op Opel te komen.

Intussen heeft ook een andere gegadigde zich weer gemeld: het Chinese staatsconcern Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC). Dat leek aanvankelijk geen kans te maken, maar is door de ontstane situatie terug in de race. Waarbij de Duitse regering in een nota waarschuwt voor „gevaarlijke afhankelijkheid van de Chinese staat” bij Opel, schrijft dagblad Bild, dat uit de nota citeert.

Mocht de deal tussen Opel en het Canadees-Russische Magna niet doorgaan, dan zou dat ernstig gezichtsverlies betekenen voor het kabinet van bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft zich met staatskredieten en garanties sterk gemaakt voor een akkoord tussen beide ondernemingen. Deskundigen gaan er van uit dat Magna door de druk van Ripplewood en BAIC uiteindelijk met geld over de brug zal komen. De ondernemingsraad van Opel laat desgevraagd weten dat Magna vooralsnog het bedrijf is met de beste papieren voor overname van Opel.