Originele opera over opera

cd klassiek

Robin de Raaff: Raaff

* * * *

Vijf jaar geleden ging de opera Raaff van de Nederlandse componist Robin de Raaff (1968) in première op het Holland Festival; een opera over opera. Inspiratie: De Raaffs bijna naamgenoot Anton Raaff, de 18de-eeuwse tenor die in 1861 de titelrol zong in de wereldpremière van Mozarts opera Idomeneo. Thema van Raaff is de strijd tussen oud en nieuw, de ouderwetse zanger en een vernieuwende componist. Ook op cd blijft de opera geslaagd, met als voordeel dat er nu meer aandacht kan uitgaan naar de instrumentale muziek. Die bevat talloze vondsten in de instrumentatie (slagwerk en saxofoon gloriëren in klankschoonheid). Sfeervol en mysterieus zijn de nachtmuzieken. Sterker nog: in de instrumentale muziek is De Raaff hier misschien wel op zijn best. De zanglijnen overtuigen, maar het zijn de orkestpartijen, uitstekend gespeeld door een uitgebreid Nieuw Ensemble onder Lawrence Renes, waarin De Raaff de meest bijzondere kleuren oproept.

    • Mischa Spel