Nieuw kabinet en premier Peru

De Peruaanse president Alan García heeft zaterdag congresvoorzitter en partijgenoot Javier Velásquez Quesquén tot nieuwe premier benoemd. Ook verving García, die te kampen heeft met groeiend verzet van de inheemse beweging in zijn land, zeven ministers.

Velásquez is Peru’s derde premier sinds García in 2006 aantrad. De president zei zaterdag te hopen dat „dit het laatste kabinet is dat beëdigd wordt” tijdens zijn termijn. García verving zijn ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken, Justitie, Landbouw, Arbeid, Buitenlandse Handel en Toerisme, en Productie.

Vooral de positie van minister van Binnenlandse Zaken Mercedes Cabanillas was onhoudbaar geworden. Zij wordt door velen politiek verantwoordelijk gehouden voor het uitbreken van een veldslag tussen ordetroepen en inheemse betogers, in het Amazone-gebied op 5 juni. Daarbij vielen zeker 33 doden.

Na die veldslag bood de vorige premier Yehude Simon zijn ontslag aan. Dit gold als een tegenslag voor García. García had Simon, de linkse gouverneur uit de regio Lambayaque, acht maanden eerder juist als premier aangetrokken om zijn lage populariteit onder het arme deel van de bevolking te vergroten.

Dankzij de hoge wereldwijde grondstofprijzen is de Peruaanse economie, die sterk leunt op de mijnbouw, in 2008 met 10 procent gegroeid. Maar veel arme Peruanen verwijten García, die een klassiek neoliberaal beleid voert, dat hij hen te weinig mee laat profiteren van de groei.

Nu de groei bovendien vertraagt (voor dit jaar is deze geraamd op 3 procent) en de werkloosheid stijgt, neemt de onvrede over het beleid García toe.

Verscheidene indianengroepen in het land protesteren bovendien sinds enkele maanden tegen de regering. Zij verzetten zich tegen een recent vrijhandelsverdrag met de VS, dat onder meer voorziet in de openstelling van hun leefgebieden in het Andesgebergte en het Amazone-gebied voor de exploitatie van bodemschatten.

Volgens waarnemers wijst de keuze voor zijn vertrouweling Velásquez er op dat García de rest van zijn presidentschap voor een hardere lijn kiest. (AP, Reuters)