Murphy's wetten

Omdat bij de wielerploeg van Rabobank in de eerste negen dagen van de Tour de France bijna alle renners om-, uit- of tegenvielen, kreeg ploegleider Erik Breukink vele malen de vraag voorgelegd: is dit de wet van Murphy?

Bondscoach Leo van Vliet meende zaterdag in deze krant van wel. „Alles wat kan misgaan, gaat ook mis”, stelde hij.

Dit duidt op onvoldoende kennis van de wet van Murphy in het peloton en bij de volgers. De ‘wet’, van de Amerikaanse ruimtevaartingenieur Edward Murphy, luidt: ‘Als er meer dan één manier is om een taak te doen en één van die manieren zal in een ramp resulteren, dan zal iemand het zo doen.’ De wet is in een wiskundige formule uit te drukken: ((U + C + I) x (10 - S)) / 20 x A x 1 / (1 - sin(F / 10)).

Was Breukink tijdig hierover geïnformeerd, wie weet had hij er zijn voordeel mee kunnen doen.

Maar hoe zou Peter Murphy zich voelen, iedere keer als die vraag aan Breukink wordt gesteld? Hij werd begin dit jaar door Rabo aangetrokken om de coaches van de wielerploeg bij te scholen.

Peter Murphy was een succesvolle volleybalcoach. Net als Anita Ekberg sprong hij ooit, in een dolle bui, in de Trevi-fontein. Anders dan de actrice moest hij voor straf daarna een nacht in een Romeinse cel doorbrengen.

Murphy is wel getypeerd als ‘de filosoof onder topcoaches’. Hij is de auteur van de column Murphy’s law in het vakblad Coachen. Daarin schuwt Murphy het dwarsverband niet. Toen hij na de verkiezing van Obama in het AD las over ‘de eerste zwarte president’ als ‘symbool van hoop en verandering’ „moest ik meteen denken aan Gertjan Verbeek, trainer/coach van Feyenoord”, zo schreef hij. In het boek Totaalcoachen deelde Murphy samen met sportpsycholoog Jan Huijbers topsporters in overeenkomstig de typologie van de analytisch psycholoog Carl Jung.

Rabo heeft een coach die coaches coacht en die niet zomaar een man van de straat is. Het komt dus wel goed met de ploeg. De renners hoeven alleen nog maar harder, en slimmer, te fietsen.

    • John Kroon