Komkommertijd

Het is komkommertijd, ook in dit uithoekje van de krant. De komende weken geen complete columns, geen weekthema’s, maar gewoon elke dag een lekker, simpel, zomers recept.

Vandaag – om dan toch maar in stijl te blijven – een gerecht met komkommer. Je zou het tussen de koude komkommersalades, de tzatziki’s, raita’s en komkommersoepen bijna vergeten, maar komkommer is ook warm een heerlijke groente. Vooral bij vis.

Voor 2 personen:

1 komkommer

1 eetlepel roomboter

2 stukken (biologische) zalmfilet met huid

een paar druppels olijfolie

een handje verse dille

2 eetlepels crème fraîche

Schil de komkommer, halveer in de lengte en schep met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommerhelften in boogjes van zo’n 7 mm doorsnede. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de komkommer en een snufje zout toe en laat 10-15 minuten zachtjes smoren (de komkommer moet zijdeachtig zacht worden, maar nog wel wat beet houden). Verwarm intussen de ovengrill. Leg de zalm met de huid boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast in met olie en bestrooi met zout en versgemalen peper. Schuif 5-7 minuten onder de hete grill tot het visvlees net gaar is en de huid krokant. Schep de dille en crème fraîche door de komkommer en serveer bij de zalm.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke gefrituurde courgettebloemen.

    • Janneke Vreugdenhil