Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wielrennen

Kohl noemt Dekker en Boogerd in dopingzaak

De vorig jaar op doping betrapte wielrenner Bernhard Kohl heeft tijdens zijn verhoor door de Oostenrijkse justitie de namen van Thomas Dekker en Michael Boogerd genoemd in de dopingaffaire rondom Stefan Matschiner, manager van een aantal topsporters. Dit meldde gisteren de Oostenrijkse krant Kurier.

Matschiner, die onder anderen Kohl en de Deense oud-Raborenner Michael Rasmussen begeleidde, is door de Oostenrijkse justitie aangeklaagd omdat hij sporters bloeddoping zou hebben verstrekt via de Weense bloedbank Humanplasma. Later zou hij hun een bloedcentrifuge ter beschikking hebben gesteld, waarmee ze het aantal rode bloedcellen en daarmee hun zuurstofopname konden vergroten.

Boogerd, in 2007 gestopt als renner, ontkende de beschuldiging van Kohl direct. „Klinkklare onzin”, zei hij na de negende etappe van de Ronde van Frankrijk in Tarbes voor de microfoon van de NOS. Vorige week liet hij zich in deze krant in vergelijkbare woorden uit over de Oostenrijkse dopingaffaire. „Ik heb er niets mee te maken.”

Ook Thomas Dekker heeft tot nu toe elke betrokkenheid ontkend. De renner werd onlangs door de internationale wielerunie UCI betrapt op het gebruik van epo in 2007 en werd door zijn ploeg Silence-Lotto teruggetrokken voor de Tour. Hangende het onderzoek naar de beschuldigingen is Dekker (24) niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Kurier heeft Kohl tijdens zijn verhoor door de Oostenrijkse justitie verklaard dat hij van Matschiner had gehoord dat beide voormalige Raborenners klant bij hem zijn geweest. „Hij vertelde me later dat de renners Michael Boogerd, Thomas Dekker en Pietro Caucchioli de machines hebben gebruikt in ruil voor een eenmalige betaling”, aldus Kohl tijdens zijn verhoor, waarvan gisteren delen in de Oostenrijkse krant verschenen.

Kohl, die twee jaar voor de jeugdploeg van Rabo reed, werd vorig jaar betrapt op gebruik van de epovariant cera. De inmiddels gestopte renner werd voor twee jaar geschorst. In maart legde hij een belastende verklaring af tegen zijn manager Matschiner.

Boogerd en Dekker hebben beiden hun medewerking al toegezegd aan het onderzoek in Oostenrijk. De twee Nederlanders zijn niet als verdachte, maar als getuige opgeroepen door de Oostenrijkse justitie. Hetzelfde geldt voor de Raborenners Denis Mensjov, Pieter Weening en Joost Posthuma, die inmiddels in Wenen verklaringen hebben afgelegd. Ook Rasmussen zal zich nog in Oostenrijk melden.