'Ik kan zonder troep goed presteren'

Yvonne van Vlerken is haar wereldrecord op de triatlon kwijt. Ze is verbaasd over de nieuwe recordtijd.

Triatlete Yvonne van Vlerken (30) is gisteren haar wereldrecord op de klassieke triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km lopen) kwijtgeraakt aan de Britse Chrissie Wellington.

Bij de Ironman in het Duitse Roth realiseerde Wellington een tijd van 8.31.59 uur. Het oude record stond op 8.45.48. De Australische Rebekah Keat liep met 8.39.24 ook onder de oude recordtijd van Van Vlerken.

Ben u verrast?

Yvonne van Vlerken: „Niet echt, omdat Wellington een toploopster is. Zij is degene van wie ik een aanval op mijn record had verwacht.”

Wat vindt u van de nieuwe tijd?

„Spectaculair, een verbetering met meer dan een half uur. Wat ik niet begrijp is dat het verschil bij het fietsen is gemaakt. Het lijkt wel of ze alleen rugwind hebben gehad. Aan de andere kant waren de omstandigheden in Roth afgelopen weekeinde ideaal. Dat was bij mijn recordrace wel anders, toen het relatief koud was en het regende. Ik ben verbaasder over Keat, die een half uur sneller was dan vorig jaar; dat is helemaal een goocheltruc.”

Waarom deed u niet mee in Roth?

„Omdat ik vorige week voor de EK in Frankfurt heb gekozen wegens het strikte dopingprogramma dat daar gevolgd wordt. Dat is het allerstrengste ter wereld. En ik vind het belangrijk om te laten zien dat ik zonder troep goed kan presteren.”

Suggereert u dat het het record onder verdachte omstandigheden tot stand is gekomen?

„Nee, dat hoor je mij niet zeggen. Maar ik zou naïef zijn te denken dat in onze sport geen doping wordt gebruikt. Ik ben er trots op dat ik zuiver als eerste onder de negen uur heb gelopen.”

    • Henk Stouwdam