Hockeysters winnen bij Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters hebben gisteren de tweede wedstrijd bij de Champions Trophy in Sydney gewonnen. China werd in de slotfase met 1-0 verslagen door een doelpunt van spits Marilyn Agliotti. Met de overwinning herstelde Nederland zich van het gelijkspel tegen Engeland (2-2) op zaterdag.

„Het was een belangrijke zege”, zei de nieuwe bondscoach Herman Kruis. „We speelden met veel meer intensiteit en energie dan tegen Engeland, zeker in de tweede helft. Dat heeft echt het verschil gemaakt.”

De Champions Trophy in Australië is het eerste grote toernooi voor de hockeysters sinds zij vorig jaar in Peking goud wonnen op de Olympische Spelen. Zowel tegen Engeland als China had Nederland een overwicht, maar de ploeg had veel moeite de kansen te benutten. In een herhaling van de olympische finale tegen China kreeg de ploeg zes strafcorners. De zesde was pas raak. Agliotti scoorde in de 61ste minuut in de rebound.

Agliotti was voor de tweede keer dit toernooi trefzeker. Ze gaf toe dat Nederland het lastig had met het verdedigende spel van China. „Het is erg moeilijk als een team met elf vrouwen alleen maar wil verdedigen. We moesten de bal snel rondspelen, want met al die speelsters in de cirkel was er bijna geen ruimte. De doelvrouw van China verdient ook zeker een compliment, maar we zijn er toch doorheen gekomen.”

Ook zaterdag tegen Engeland kostte het Nederland moeite de goed keepende doelvrouw te passeren. „We hebben een aantal nieuwe speelsters in het team en we begonnen wat nerveus”, zei Kruis. Hoewel zijn team vijf strafcorners miste, was de bondscoach tevreden. „We speelden goed aanvallend hockey, maar doelvrouw Beth Storry was erg goed en had een paar uitstekende reddingen. Dat we zoveel strafcorners misten, was cruciaal.”

Titelverdediger Argentinië is als enige ploeg nog ongeslagen en gaat in de tussenstand aan de leiding.

Het team van Kruis heeft vandaag een rustdag. Morgen is Duitsland de tegenstander. In de aanloop naar de Champions Trophy oefenden de Nederlandse hockeysters twee keer tegen de Duitse vrouwen. Beide duels eindigden in een gelijkspel.