Hakenkruis in auto's gekrast

In het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid zijn in de nacht van zaterdag op zondag zo’n honderd auto’s vernield. Bij twintig ervan was een hakenkruis of het woord ‘jood’ ingekrast.

De andere auto’s hadden deuken en afgebroken spiegels, aldus de politie. Ze neemt de zaak hoog op wegens het antisemitische karakter. Er zijn nog geen aanwijzingen naar de dader(s).

De vernielingen vonden plaats in de omgeving van de Jacob Obrechtstraat, waar een synagoge staat. Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wonen er veel als jood herkenbare mensen in de wijk. Scheldpartijen komen vaak voor, maar geweld bijna nooit. Elise Friedmann, die bij het CIDI gevallen van antisemitisme registreert, wil daarom nog geen conclusies uit het incident trekken. „Hakenkruisen worden zo vaak gebruikt, in veel gevallen zijn ze niet eens tegen joden gericht.” Ook bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam is niets bekend over antisemitisme in Oud-Zuid.

In Limburg vond in de dezelfde nacht een gelijksoortig incident plaats. In de Lavendelstraat in Sittard werden diverse auto’s vernield, waarbij in enkele ook een hakenkruis is gekrast. Bij de politie was vanmorgen viermaal aangifte voor vernieling gedaan. In drie gevallen was een hakenkruis op de auto gekrast.

Volgens een woordvoerder van de politie in Sittard is het de tweede keer in twee weken dat er melding is gedaan van het krassen van een hakenkruis in auto.