Einde avondklok in Honduras

Twee weken na de militaire staatsgreep tegen president Manuel Zelaya van Honduras heeft het nieuwe bewind in het Midden-Amerikaanse land de avondklok gisteren opgeheven. In een landelijk uitgezonden boodschap zei de regering dat het nachtelijk uitgaansverbod het doel van „herstel van de rust” had bereikt.

De diplomatieke bemiddelingspoging van de Costa-Ricaanse president Óscar Arias tussen Zelaya en de nieuwe machthebber Roberto Micheletti is vooralsnog zonder resultaat gebleven. Beiden verlieten eind vorige week Costa Rica zonder elkaar direct gesproken te hebben. Micheletti liet wel een delegatie achter voor volgende gesprekken, maar het is nog onbekend wanneer deze plaatsvinden. Arias sprak dit weekeinde van „binnen enkele dagen”.

Micheletti noemt de terugkeer van Zelaya naar de macht niet bespreekbaar omdat de verdreven president de grondwet zou hebben overtreden met zijn pogingen, eind juni, een omstreden referendum door te zetten. Zelaya, die de steun van de internationale gemeenschap geniet, bestrijdt dit en zegt zo snel mogelijk terug te willen keren naar zijn land, als president. Gisteren voerde hij in Washington opnieuw overleg met de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, José Miguel Insulza.

In een interview met het Britse persbureau Reuters zei Michelleti gisteren dat Zelaya kan terugkeren naar zijn land. Maar alleen als Zelaya dit „vreedzaam” doet, zijn aanspraken op de macht intrekt, en als hij bereid is terecht te staan voor zijn veronderstelde misdaden. Micheletti zou in dat geval ook bereid zijn zich in te zetten voor amnestie voor Zelaya na een eventuele veroordeling. (AP, Reuters, AFP)