De wet of de president

Eric Holder is Amerika’s eerste zwarte minister van justitie. In een mooi profilerend interview schetst Dan Klaidman in Newsweek zijn dilemma: Vooruitkijken, zoals de president wil, of het onrecht begaan door de vorige president en zijn naaste medewerkers tegen het licht houden van het recht. Volgens Klaidman, die een serieuze newsgetter is, staat Holder op

Eric Holder is Amerika’s eerste zwarte minister van justitie. In een mooi profilerend interview schetst Dan Klaidman in Newsweek zijn dilemma: Vooruitkijken, zoals de president wil, of het onrecht begaan door de vorige president en zijn naaste medewerkers tegen het licht houden van het recht.

Volgens Klaidman, die een serieuze newsgetter is, staat Holder op het punt een speciale aanklager te benoemen die moet onderzoeken hoe de regering-Bush is omgegaan met het Amerikaanse recht.

Four knowledgeable sources tell Newsweek that he is now leaning toward appointing a prosecutor to investigate the Bush administration’s brutal interrogation practices, something the president has been reluctant to do. While no final decision has been made, an announcement could come in a matter of weeks, say these sources, who decline to be identified discussing a sensitive law-enforcement matter. Such a decision would roil the country, would likely plunge Washington into a new round of partisan warfare, and could even imperil Obama’s domestic priorities, including health care and energy reform.

De linkervleugel van de Democratische partij en de mensenrechten-activisten zijn zwaar teleurgesteld dat Obama vice-president Cheney en zijn medestanders tot dusver heeft laten lopen.

Gister had de New York Times weer een bericht over Cheney’s opdracht aan de CIA om het Congres niets te vertellen over weer een mogelijk illegaal programma. Vandaag bevestigt de NYT de analyse van Klaidman.

Het is niet ondenkbaar dat deze NYT-berichten passen in de aanloop naar een Bush-aanklager. Munitie in de strijd die zal losbarsten als het zo gebeurt.

    • Marc Chavannes