Chinese beurs blijft populair

Na een pauze van tien maanden gaat de Chinese markt voor beursintroducties vrijdag weer van start met twee nieuwe noteringen. Het ene bedrijf maakt kruidenbonbons, het andere kabels.

Beide beursgangen zijn een testcase voor de nieuwe regels, die zijn bedoeld om de aandelenspeculatie aan banden te leggen – en een oefening om erachter te komen of Chinese beleggers hebben geleerd terughoudend te zijn sinds de beurshausse en de daaropvolgende inzinking van de aandelenmarkten van vorig jaar. Het spreekt vanzelf dat dat niet zo is.

De overmatige belangstelling voor beide aandelen stelt de vraag naar kaartjes voor de herdenkingsdienst voor Michael Jackson in de schaduw. Het zogenoemde ‘online’ gedeelte van de aandelenverkoop van Guilin Sanjin Pharmaceutical was open voor kleine beleggers.

De vraag overtrof het aanbod bijna vijfvoudig. De beursgang van Zhejiang Wanma was 750 maal overtekend. Dit alles ondanks de hoge waarderingen: Sanjin op een niveau van 33 maal de winst over afgelopen jaar, en Wanma op het relatief bescheidener niveau van 31 maal de winst.

Dat is nog wel een verbetering ten opzichte van de beursintroducties van 2008. Een merkwaardigheid van de Chinese markt is dat de beurswaakhond het laatste woord heeft over de prijsstelling, en de toezichthouder heeft nu besloten om minder doelgericht te werk te gaan bij zijn streven naar lagere introductiekoersen. Aandelen werden gewaardeerd op een gemiddelde dat dichterbij de 20 maal de historische winst lag.

Intussen heeft de beurs van Shenzhen beloofd de handel in aandelen stil te leggen als ze meer dan 20 procent in waarde stijgen of dalen – zij het slechts voor een half uur.

Niettemin staan alle seinen op groen. China heeft bekendgemaakt dat de nieuwe leningen van financiële firma’s op het Chinese vasteland in juni met 360 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder, hetgeen koren is op de molen van speculanten. De depositopercentages zijn laag en de inflatieangst groot, afgaande op het mislukken van een veiling van staatsobligaties ter waarde van 4,1 miljard dollar op woensdag. Dat zijn factoren die de vraag naar aandelen nog verder bevorderen.

Beijing heeft in het verleden geprobeerd zeepbellen op de aandelenmarkten te laten leeglopen. Maar het is niet zo slecht als de koersen van Sanjin en Wanma bij hun beursgang de lucht in schieten. Overtollige kapitaal kan beter naar beursintroducties toevloeien, waar het vrij weinig invloed heeft op de bedrijfsbalansen, dan naar economisch minder nuttige secundaire aandelenverkopen. Verwacht dus niet dat de zaken ditmaal heel anders zullen verlopen dan in het verleden.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • John Foley