Cheney verzweeg project CIA voor Congres

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft op gezag van de vorige Republikeinse vicepresident Dick Cheney het Congres informatie over een geheim anti-terreurprogramma onthouden. Dat heeft The New York Times gisteren onthuld. Democraten eisen een onderzoek naar de rol van Cheney.

CIA-directeur Leon Panetta zou het bestaan van het programma eind vorige maand hebben onthuld in een besloten briefing aan de inlichtingencommissies van het Congres. Panetta zou bij die gelegenheid hebben gezegd dat hij het programma meteen stopzette, toen hij ervan op de hoogte werd gesteld. De Democratische president Obama stelde Panetta begin dit jaar aan als hoofd van de CIA.

Het programma, dat volgens de krant nooit volledig operationeel werd, begon na de aanslagen op 11 september 2001. De Amerikaanse inlichtingenwet uit 1947 biedt ruimte voor geheimhouding van CIA-praktijken, maar over de interpretatie van deze wet hebben de CIA en het Congres de afgelopen decennia regelmatig ruzie gehad.

Volgens The Wall Street Journal was het programma een poging om uitvoering te geven aan de opdracht van toenmalig president George W. Bush in 2001 om terroristen van Al-Qaeda gevangen te nemen of te doden. De krant schrijft dat de CIA wel geld heeft uitgegeven aan planning en training, maar dat het programma nooit tot uitvoering is gekomen.

Volgens senator Dick Durbin, een prominente Democraat, moet er „absoluut” een onderzoek worden ingesteld naar de handelwijze van Cheney. „Een zo omvangrijk programma verborgen houden voor de leiders in het Congres is niet alleen ongepast, het kan ook illegaal zijn.” De invloedrijke Republikeinse senator Jeff Sessions zei: „Ik ken de feiten niet. Maar ik geloof dat Cheney zijn land zo loyaal heeft gediend als hij maar kon.”

Onderzoek: pagina 5