Cheney verzweeg jarenlang CIA-project

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft acht jaar lang informatie over een geheim antiterreurprogramma achtergehouden voor het Congres, op direct bevel van toenmalig vicepresident Dick Cheney. Dat heeft The New York Times gisteren gemeld.

Details over het geheime programma zijn nog niet bekend, maar anonieme bronnen zeggen dat het is opgezet kort na de aanslagen van 11 september 2001. Uit angst voor een nieuwe aanslag van Al-Qaeda, heeft de CIA gebrainstormd over radicale tegenmaatregelen. Naar aanleiding hiervan is het programma opgezet, maar dat zou nooit volledig operationeel zijn geweest. Er zou alleen sprake zijn geweest van planning en training van 2001 tot dit jaar.

Volgens anonieme bronnen heeft het programma niets te maken met het controversiële binnenlands afluisterproject, de omstreden ondervragingstechnieken of het rendition-programma van de CIA, de geheime arrestatie en verplaatsing van terreurverdachten naar gevangenissen overal op de wereld.

Toen CIA-directeur Leon Panetta vorige maand achter het bestaan van het programma kwam, heeft hij er een einde aan gemaakt. Daarna heeft hij het Huis van Afgevaardigden en de Senaat achter gesloten deuren ingelicht.

De beschuldigingen passen in een patroon. Dat werd zaterdag nog eens onderstreept door een rapport van de inspecteur-generaal. Daarin staat dat Cheney er voor een groot deel voor gezorgd heeft dat slechts een klein aantal mensen op de hoogte was van een omstreden binnenlands afluisterprogramma. Cheney heeft nog niet gereageerd op de verwijten.