Campus Rouvoet in gevaar wegens geldnood

Eenderde van de heropvoedingskampen voor probleemjongeren, zogeheten campussen, blijkt in financiële nood te verkeren. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) startte in 2007 negen proeven met zulke prep(aration) camps om jongeren die dreigen af te glijden naar de criminaliteit weer op het rechte pad te krijgen. De Amsterdamse campus ISH is failliet, het Friese Wyldemerk gaat sluiten wegens geldgebrek, en ook de BOP Academie in Deventer zit in „gigantische financiële problemen” en zegt zonder steun in september dicht te gaan.

Rouvoet wil van de diverse proefcampussen leren en de beste aanpak overnemen. In 2011 moet er een landelijk netwerk van effectieve campussen zijn. Rouvoets woordvoerder zegt dat de aan het licht gekomen problemen „leerervaringen” zijn. „Als er geen zicht is op structurele verbeteringen, is het niet verantwoord om daar nog publiek geld in te steken.”

Directeur Altelaar van Wyldemerk zegt dat Rouvoet „zich moet schamen nu de wereld van een dertigtal jongeren instort”. „Ze deden het goed bij ons. Ik ben geschrokken van de starheid van het ministerie, omdat wij niet aan de bestaande regeltjes voldoen.”

Dat is ook de klacht van de BOP Academie (dertig leerlingen). „Ons innovatieve karakter verdwijnt als wij aan de eisen voor bestaande potjes moeten voldoen. Dat is absurd”, zegt BOP-projectmanager Trudy van der Hoek. Zij vindt het raar dat het ministerie de proeben geen kans geeft tot de eindevaluatie in 2011. „De kinderen hebben hier net weer vertrouwen in de toekomst gekregen. We zijn hun tweede thuis en straks moeten ze weer bij ons weg.”

Rouvoet, tevens vicepremier, zei afgelopen zaterdag in De Telegraaf dat het huidige kabinet de eerste twee jaar te weinig heeft waargemaakt. „Dat betekent dus echt een paar tanden erbij.” Hij denkt dat het kabinet nog steeds kan rekenen op grote steun van de bevolking, „met de aandacht voor sociale samenhang, het aanpakken van de hufterigheid, investeren in wijken en in jeugd en gezin”. Op een aantal punten vindt hij dat het kabinet „niet stevig genoeg” is geweest. „De bal ligt nu nadrukkelijk bij ons. Niet bij de kiezers, niet bij anderen, niet bij Geert Wilders.”