Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Bulldozer tegen illegale vluchtelingen

De Griekse politie heeft gisterochtend met bulldozers een illegaal vluchtelingenkamp in de havenstad Patras met de grond gelijk gemaakt. De ongeveer 150 bewoners, onder wie 40 minderjarigen, werden overgebracht naar andere centra in Athene en Konitsa. Het gaat overwegend om Afghanen.

Tijdens de ontruiming brak brand uit in het kamp, maar volgens de politie raakte niemand gewond. Twee immigranten werden gearresteerd op verdenking van brandstichting.

In Griekenland leven op dit moment ongeveer 250.000 illegale vluchtelingen. De Griekse regering heeft onlangs aangekondigd strenger tegen hen op te treden. Afgelopen jaar werden al 47.000 illegale migranten gearresteerd.

In Patras woonden afgelopen winter nog 1.500 mensen in het kamp, in erbarmelijke omstandigheden zonder water of sanitair. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en ngo’s dringen er al lang op aan om de asielprocedure te wijzigen en meer asielzoekerscentra te bouwen. (Reuters, AFP)

Beelden van de ontruiming via nrc.nl/buitenland