boekberichten

‘Het e-book is een van de grootste mislukkingen’

Het e-book is volgens Computerworld een van de 21 grootste technologische mislukkingen uit de recente geschiedenis. Bij de online verkiezing die de website recent heeft gelanceerd, kun je op de elektronische lezer stemmen, naast de Apple Newton pda of de digital audio tape. ‘E-book-readers werden tien jaar geleden al verkocht, maar zijn nog volop in ontwikkeling’, schrijft het blad. ‘Het idee is aantrekkelijk omdat je, althans theoretisch gezien, veel boeken en tijdschriften op een redelijk klein en handzaam apparaat kunt downloaden, wat gemakkelijker reizen is. Maar wat het e-book nodig heeft, is een technologische standaard. Nu zijn er nog meer dan twintig verschillende formaten. En de apparaten zelf zijn nog altijd niet goed genoeg. Sommigen vinden het onhandelbaar, anderen vinden het moeilijk te gebruiken.’ Of het e-book inderdaad zal floppen, is nog de vraag. Recent lijkt de strijd tussen de formaten zich toe te spitsen tussen Google-Sony enerzijds en de Kindle van Amazon anderzijds.

‘Hemingway was KGB-spion’

Ernest Hemingway werd in 1941 op zijn eigen initiatief gerekruteerd door de geheime dienst van Stalin in Amerika, is de opmerkelijke onthulling in het boek Spies: The Rise and Fall of the KGB in America. Het boek, samengesteld door John Earl Haynes, Harvey Klehr en Alexander Vassiliev, is gebaseerd op de notities die Vassiliev, zelf een voormalig KGB-officier, in de jaren 1990 in de archieven van de KGB kon maken. Hemingway had aan verschillende agenten in Havana en Londen te kennen gegeven dat hij zeer bereid was om hand- en spandiensten te verrichten. Hij kreeg de codenaam ‘Argo’ en ontving zelfs enige paswoorden om contact te kunnen leggen tijdens een reis naar China. Hemingway was nooit betrokken bij operaties, tenzij bij de boottochten die hij voor de Cubaanse kust met vrienden ondernam op zoek naar Duitse onderzeeërs.

Nederlander wil spanning op vakantie

Emmeloord. Nederlanders lezen het liefst een spannend boek van Saskia Noort op vakantie. Marktplaats.nl ondervroeg 848 bezoekers naar hun leesgewoonten en favoriete boeken. Voor ruim de helft van de respondenten is de zomervakantie het moment om een spannend boek te lezen. Naast Saskia Noort zijn ook boeken van Stephen King en Nicci French populair. Nederlandse schrijvers zijn favoriet: 43 procent van de respondenten geeft aan overwegend auteurs van eigen bodem te lezen. Op Marktplaats staan ruim 560.000 boeken te koop.

M.m.v. Hans Cottyn

Peter van Dongen heeft de afgelopen twee jaar voor de Boekenbijlage van NRC Handelsblad tientallen schrijversportretten gemaakt. Ze zijn nu te zien op een slide show, via nrcnext.nl/links.