Australisch succes in Formule 1

De Australiër Mark Webber en teamgenoot Sebastian Vettel zetten gisteren hun collega’s van Brawn GP met een dubbelzege te kijk. In Duitsland behaalde Webber zijn eerste zege in de F1.

Mark Webber viert zijn overwinning op de Nürburgring, kort nadat hij in het 'parc fermé' uit zijn auto is gestapt. (Foto AP) Red Bull driver Mark Webber of Australia celebrates on the podium after he won the German Formula One Grand Prix at the Nuerburgring racetrack, Germany, Sunday, July 12, 2009. (AP Photo/Gero Breloer) AP

Rotterdam, 13 juli. - Eindelijk heeft Alan Jones zijn opvolger. De voormalige autocoureur, 62 jaar oud, was tot gisteren de laatste Australiër die een Formule 1-race had gewonnen. In het najaar van 1981, in Las Vegas. Het was de laatste van twaalf overwinningen van de man die tussen 1975 en 1986 in totaal 116 races reed in de hoogste klasse van de autosport.

Na Jack Brabham was Jones de tweede ‘Aussie’ die succesvol was, gisteren was Mark Webber uit het team van Red Bull op de Nürburgring nummer drie. Nadat hij poleposition had veroverd, ook voor het eerst, reed hij vastberaden op de zege af in de Grote Prijs van Duitsland. Teamgenoot Sebastian Vettel werd voor eigen publiek tweede. In de vorige race, op Silverstone, waren de rollen omgekeerd, net als in China, in april.

Lang had de 32-jarige Webber op zijn eerste zege moeten wachten: tot zijn 130ste race. Hij was 23 toen hij in 2002 een geslaagd debuut maakte in de Formule 1, voor eigen publiek in Melbourne. In dienst van het kleine team Minardi werd hij vijfde. Het begin van dit jaar stond bij Webber in het teken van het herstel van een gebroken been, waardoor hij geen testwerk kon doen.

In de negende race van dit jaar stond eindelijk weer een Ferrari-coureur op het podium. Gisteren was Felipe Massa achter Webber en Vettel de beste van de rest. De Braziliaan won vorig seizoen de slotrace, in São Paulo, en greep daar net naast de wereldtitel, die met één punt meer naar de Brit Lewis Hamilton ging. Massa had het podium best gemist, zei hij na de race waar zijn teamgenoot KimiRaikkonen de finish niet haalde.

Beide McLarens kwamen wel over de streep, maar voor de tiende achtereenvolgende keer (inclusief Brazilië 2008) bleef het podium buiten bereik. De Fin Heikki Kovalainen was met zijn achtste plaats deze keer de beste van de twee, titelhouder Hamilton ging als achttiende en laatste over de finish op het circuit in het Eifelgebergte. Terwijl Hamiltons race zo hoopvol was begonnen. Na een rampzalige eerste seizoenshelft in een auto die veel te wensen overliet, kwalificeerde hij zich op de vijfde startplaats – zijn beste prestatie dit jaar. En in eerste positie, mede dankzij het KERS-systeem waarmee hij zijn McLaren een extra boost van circa 80 pk kan geven, kwam hij als eerste bij bocht 1 aan. Maar daar raakte hij de voorvleugel van Webber en met een lekke band meldde hij zich in de pitstraat. Weg kans op eerherstel.

Waar jarenlang vooral Ferrari en McLaren de dienst uitmaakten, zijn het nu Red Bull en Brawn GP die race na race vooraan strijd met elkaar leveren. Jenson Button (Brawn GP) won zes van de negen races en leek fluitend op weg naar zijn eerste wereldtitel, maar hij staat alweer twee Grote Prijzen droog. Gisteren werd hij vijfde, na een zesde plaats op Silverstone. Teamgenoot Rubens Barrichello werd derde op dat circuit in Engeland en rook op de Nürburgring zijn kans opnieuw uit Buttons schaduw te treden. In de kwalificatietraining was hij de Brit iets te snel af – hij vertrok van plaats 2, Button van 3. In de race ging ‘Rubinho’ als eerste bocht 1 in, nadat hij een tik had gekregen van Webber. Die zag zijn droom even verstoord worden toen hij daarvoor gestraft werd met een drivethrough-penalty, door de pits. Maar de Australiër knokte zich dapper terug en halverwege de race, toen vlak voor hem Barrichello de pits inging, nam hij de leiding over. Op weg naar de overwinning.

De 37-jarige Braziliaan zag een podiumplaats aan zijn neus voorbijgaan, toen hij als gevolg van een tankprobleem bij zijn pitstop was genoodzaakt nog een stop te maken. Zwaar gefrustreerd werd hij zesde, één plek achter teamgenoot Button. „We hebben vandaag goed laten zien hoe je een race moet verliezen”, brieste Barrichello, bezig aan zijn zeventiende F1-seizoen. Voor de tv-camera’s reageerde hij zich af op de teamleiding. „Ze hebben me de race laten verliezen. Het liefst zou ik nu in het vliegtuig naar huis stappen. Ik heb geen zin om met ook maar iemand van het team te praten: het is alleen maar blablabla.” Eerder had Barrichello al gesuggereerd dat Button wordt voorgetrokken bij Brawn GP. In de WK-stand viel hij terug naar de vierde plaats (44 WK-punten). Button leidt (68), voor Vettel (47) en Webber (45.5). Ook in het constructeurskampioenschap kwam Red Bull dichterbij koploper Brawn GP (112-92.5).

Ongeveer tegelijkertijd met Barrichello’s woede-uitbarsting goot Webber op het podium een magnumfles champagne leeg over zijn hoofd. Zijn volgende doel: ook als wereldkampioen in de voetsporen treden van landgenoot Jones, die in 1980 de titel won.

    • Ward op den Brouw