Aegon schikt in woekerpoliszaak

Verzekeringsconcern Aegon zal gedupeerde klanten die een zogeheten woekerpolis hebben afgesloten definitief compenseren. Hierover heeft Aegon een akkoord bereikt met de stichting Verliespolis. In totaal trekt Aegon 630 miljoen euro voor schadevergoeding uit.

Aegon is de op één na grootste aanbieder van de omstreden beleggingsverzekeringen, met ongeveer 1,3 miljoen polissen. Al in september vorig jaar liet Aegon weten bereid te zijn klanten te compenseren. Vervolgens duurde het nog tien maanden voor een definitief akkoord met de stichting Verliespolis werd bereikt.

Met andere grote aanbieders Delta Lloyd, Fortis ASR, SNS en Nationale-Nederlanden heeft deze stichting in het afgelopen jaar al schikkingsakkoorden bereikt.

De woekerpolisaffaire kwam in 2006 aan het licht toen toezichthouder AFM rapporteerde dat verzekeraars te hoge kosten in rekening brachten bij beleggingspolissen (vooral levensverzekeringen en beleggingshypotheken), die op de rendementen drukten. Sinds de jaren negentig zijn in totaal ongeveer 6,5 miljoen van dit soort polissen verkocht.

Volgens een woordvoerder van de stichting Verliespolis hebben in lang niet alle gevallen malversaties plaatsgevonden. Hij schat dat er in 40 tot 60 procent van de gevallen sprake is van verwijtbare schade aan polishouders. Met het nu bereikte akkoord met Aegon hebben ruim 2 miljard klanten uitzicht op schadevergoeding.

Vorig jaar stelde de ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, richtlijnen op waarlangs schikkingen getroffen moesten worden. De stichtingen voor gedupeerden waren het daar maar ten dele mee eens en sloten per verzekeraar een schikking.

Het wachten is volgens de stichting Verliespolis nu nog op Eureko, het concern dat met aanbieders als Interpolis, Avéro en Centraal Beheer marktleider in Nederland is op het gebied van beleggingsverzekeringen.

Eureko maakte eind mei eenzijdig bekend compensatie voor zijn klanten te zullen bieden. De stichting Verliespolis kon zich daar niet in vinden. Ombudsman Wabeke wel.

Aegon liet vanochtend weten dat het bereikte akkoord de winst voor 2009 niet zal aantasten. De gereserveerde voorzieningen blijken voldoende te zijn.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Woekerpolis

In het bericht Aegon schikt in woekerpoliszaak (13 juli, pagina 9) staat dat ruim 2 miljard klanten zicht op schadevergoeding hebben. Dat zijn er ruim 2 miljoen.