‘Aantal gewonden van rellen Xinjiang hoger’

Urumqi. De Chinese autoriteiten hebben het aantal gewonden dat is gevallen bij de rellen van Oeigoeren in de stad Urumqi bijgesteld van ongeveer 1.000 naar 1.680. Volgens de gouverneur van de provincie Xinjiang, Nur Bekri, liggen nog meer dan 900 mensen in het ziekenhuis, van wie er„74 op het punt staan te overlijden”. De protesten van Oeigoeren, een Turkssprekende minderheid in China, ontaardden vorige week zondag in dodelijke aanvallen op Han-Chinezen. De daaropvolgende dagen gingen groepen Han-Chinezen de straat op om wraak te nemen. Zaterdag maakte de overheid bekend dat bij het geweld van afgelopen week 184 mensen zijn omgekomen: 137 Han-Chinezen en 46 Oeigoeren. In de hoofdstad van de regio, Urumqi, waren gisteren alle samenscholingen, optochten en manifestaties verboden. Dit illustreert volgens waarnemers dat de spanning in de stad nog steeds hoog is. (AP, Reuters)