Yes you can

In goede en slechte tijden verschijnen handleidingen om geld te vergaren, maar het recept varieert met het economische tij. Stijgen de aandelenbeurzen, dan verkopen titels als: Wealth in a decade of A starter kit to becoming a millionaire. Alsof rijk worden zo simpel is als het bakken van een broodje. Die sfeer verandert als beurs, economie en samenleving in een dip zitten, zoals nu. Veel boektitels huilen mee. Bijvoorbeeld met: Crisis checklists, Hoe red ik mijn vermogen? of Met minder €uro’s door het leven. Zulke raad is nuttig en verstandig, maar niet de enige overlevingsstrategie.

Juist in crisistijden verlangen mensen naar rijkdom. We snakken naar hoop als er massaontslagen vallen. Als de bonussen, provisies en salarissen teleurstellen. Als de woningprijzen dalen en de voedselbanken overuren draaien. Dat begreep de Amerikaanse schrijver Napoleon Hill na de Grote Depressie ook. In 1937 verscheen zijn bestseller Think and Grow Rich. Voor dit boek interviewde Hill vijfhonderd selfmade superrijken over hun denk- en werkwijze. Die informatie klutste hij tot dertien stappen naar rijkdom.

De uitgave is recentelijk vertaald als Denk Groot, Word Rijk. Het yes-you-can-gehalte ervan is fors. En dat geldt ook voor het effect van de praktische opdrachten en de confronterende vragen. Hill biedt bijvoorbeeld een formule om je zelfvertrouwen op te vijzelen, tips om het onbewuste te beïnvloeden, gespecialiseerde kennis te vergaren, je verbeelding op te rekken, lichaamstaal te verbeteren, zakelijke kansen te ontdekken, doorzettingsvermogen te ontwikkelen, negatieve emoties weg te werken, enzovoort. U moet het alleen nog even doen.

Uw grootste vijand daarbij is angst, vooral voor armoede. Die angst heeft vrijwel iedereen (onbewust), want, zo schrijft Hill alsof hij nu leeft in plaats van in 1937: „Dit tijdperk is in de greep van geldgekte. Een mens wordt beschouwd als minder dan stof, tenzij hij een dikke bankrekening kan tonen. Daarom brengt niets zoveel lijden en vernedering als armoede.”

Het ontlopen van dit lot begint in uw hoofd. Gedachten noemt Hill machtige dingen, „vooral als je ze mixt met een doel, vasthoudendheid en het brandende verlangen ze om te zetten in rijkdom”. Hoe u aan zo’n brandend verlangen komt? Uiteraard biedt Hill een concreet plan met zes stappen. Doe gewoon even wat hij hieronder van u vraagt. Ik wens u een rijke zomer.

1. Hoeveel?

Welk bedrag of vermogen zou u willen bezitten? Antwoord niet iets vaags als: ‘veel’ of ‘genoeg om lekker te leven’, maar noem een exact bedrag.

2. Wat doet u terug?

Bepaal precies welke inspanningen u zich voor het bezit van 1. wilt getroosten, want u krijgt natuurlijk niets voor niets.

3. Wanneer?

Bepaal de exacte datum waarop u het gewenste bedrag wilt hebben.

4. Hoe?

Bedenk een duidelijk omschreven plan om uw verlangen uit te voeren en begin meteen, of u er klaar voor bent of niet.

5. Schrijf het op.

Formuleer op papier helder en precies de hoeveelheid geld die u wilt vergaren. Beschrijf de exacte deadline voor dit doel. Schrijf op wat u bereid bent terug te geven. En noteer duidelijk de planning om uw doel te bereiken.

6. Lees de verklaring onder 5 elke dag voor het slapen gaan en elke dag vlak na het opstaan.

Terwijl u leest, adviseert Hill, moet u zien, voelen en geloven dat u het geld al bezit. Deze laatste stap maakt u ‘geldbewust’. U wilt het geld zo graag hebben, dat u ervan overtuigd raakt dat u het zult hebben.

Lees meer van Erica Verdegaal op www.nrc.nl/verdegaal.De komende zes weken schrijft Adriaan Hiele hier over persoonlijke geldzaken.

    • Erica Verdegaal