Vertrekken of de strijd aangaan

De toekomst van de zes Nederlandse voetballers bij Real Madrid is onzeker door de komst van sterspelers. „Een bizar en verwarrend beleid.”

Real Madrid's Royston Drenthe in action during the Champions League round of 16 soccer match between AS Roma and Real Madrid at Rome's Olympic Stadium, Tuesday Feb. 19, 2008. (AP Photo/Alessandra Tarantino) AP

De nieuwe trainer Manuel Pellegrini had gisteren liefst 29 voetballers tot zijn beschikking bij de eerste training van Real Madrid. Behalve de duurste voetballer ter wereld Cristiano Ronaldo en steraanvaller Karim Benzema meldden ook de Nederlanders Ruud van Nistelrooy, Klaas Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Royston Drenthe zich weer bij hun werkgever. De kooplust van Real in juni maakt hun toekomst in Madrid onzeker.

„Wij zijn niet blind voor de situatie”, zegt Arnold Oosterveer, zaakwaarnemer van Huntelaar, die net als Drenthe zeker mag vertrekken bij ‘De Koninklijke’. „Real Madrid wil een compleet andere koers varen met een nieuwe voorzitter, directeur en trainer. Ze willen zich bewijzen met nieuwe sterren en dat mag wat kosten. Toch blijft het vreemd dat Klaas-Jan feitelijk maar vier maanden bij Real heeft gezeten en nu al weer mag vertrekken.”

Voor Real verliep het afgelopen seizoen teleurstellend. De ploeg moest de titel aan Barcelona laten en strandde voor de vijfde keer op rij in de achtste finales van de Champions League. De prestaties leidden tot het ontslag van trainer Bernd Schuster. Na bestuurlijke onrust vertrok ook voorzitter Ramón Calderón.

Zakenman Florentino Pérez keerde terug als voorzitter, en met dezelfde scoringsdrift als in zijn eerste termijn, toen hij de Galácticos Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo, David Beckham en Michael Owen naar Madrid lokte. Vorige maand haalde hij voor recordbedragen Kaká van AC Milan (zo’n 65 miljoen euro), Ronaldo van Manchester United (94 miljoen), Benzema van Olympique Lyon (35 miljoen) en Raúl Albiol van Valencia (15 miljoen). Spaanse parlementsleden en voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond spraken hun bezorgdheid uit over de exorbitante uitgaven in tijden van economische malaise.

Met de opbouw van een nieuwe sterrenploeg werd een deel van de spelersgroep overbodig. Vorige week verklaarde Pérez nog dat tien spelers Real mogen verlaten. Half juni repte de Engelse krant The Guardian al van een fax waarin Real negen spelers aanbood aan clubs in de Premier League, onder wie de zes Nederlanders. Oosterveer weet van de fax, maar kan zich niet voorstellen dat Real spelers aanbiedt. „Dat drukt de prijs namelijk enorm.”

Real ontkende het bericht op de eigen website, maar de belangstelling voor de Nederlandse spelers is wel op gang gekomen, al kwam die bijna niet van Europese topclubs. Half juni meldde de nieuwe algemeen directeur Jorge Valdano dat de club de meeste aanbiedingen had ontvangen voor Robben en Sneijder. De bedragen waren volgens Valdano niet hoog genoeg. „Er zijn wel wat interessante biedingen, maar de meeste spelers willen niet bij Real vertrekken.”

Later leek vooral Huntelaar populair, met vermeende belangstelling van onder meer Galatasaray, Tottenham Hotspur, Olympique Lyon, HSV en AC Milan. De spits had gisteren een gesprek met de clubleiding over zijn toekomst. Waar Real met Fiorentina al tot een akkoord kwam over verhuur van Drenthe, is met VfB Stuttgart overeenstemming bereikt over verkoop van Huntelaar. „De deal met Stuttgart is buiten ons om gegaan”, stelt Oosterveer. „Maar het is aan Klaas Jan om te vertrekken of de strijd aan te gaan bij Real. Er is genoeg belangstelling, de clubs zitten echt niet te slapen.”

De Nederlanders bij Real zullen, zeker met het oog op het naderende WK in Zuid-Afrika, duidelijkheid willen voor de sluiting van de Europese transfertermijn op 31 augustus. Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal liet zich al positief uit over een eventuele transfer van Huntelaar naar Duitsland, waar hij meer kans op een basisplaats heeft en dus op een plek in Oranje.

Hans Robben, vader en zaakwaarnemer van Arjen Robben, zegt nog niets te weten van interesse voor zijn zoon. „Wij kunnen niets met speculaties. De kranten zullen wel vol moeten, want geïnteresseerden zouden zich toch bij mij moeten melden. Arjen gaat gewoon bij Real trainen. Dan zien en horen we het wel. Ik kan op dit moment niet zeggen of hij het komende seizoen bij Real speelt. Wat in het voetbal vandaag waarheid is, is morgen weer achterhaald.”

„Het lijkt bij Real Madrid wel of spelers poppetjes zijn”, vindt Danny Hesp, voorzitter van de spelersvakbond VVCS. „Ze worden gehaald vanwege hun meerwaarde en een jaar later zijn ze goed voor de uitverkoop. Een bizar beleid dat voor de spelers heel verwarrend is. Als Real Madrid komt, zeg je geen ‘nee’. Je moet wel altijd in je achterhoofd houden, dat het bij zo’n club van korte duur kan zijn. Ik vind dat je de zaakwaarnemers van de jongens weinig kunt verwijten. Hun makelaars moeten er wel voor zorgen dat als ze naar een andere club gaan, en ze daar salaris inleveren, dat dit wel wordt gecompenseerd. Dat zou Real dan moeten betalen.”

Van der Vaart en Sneijder zeiden al de strijd te willen aangaan voor een basisplaats, een instelling waar Hesp zich in kan vinden. „Ik zou me als speler daar niet zomaar laten wegzetten, al is Kaká of Ronaldo je concurrent. Voor hen wordt de druk straks groot. En Ronaldinho kwam bij Barcelona ook op de bank terecht. Over een half jaar kunnen ze altijd nog zien. Spelers van het kaliber Van der Vaart, Sneijder en Huntelaar komen dan heus wel weer aan een nieuwe club. Je merkt aan Van der Vaart dat hij zich niet zomaar laat piepelen. Het is bij een profvoetballer vaak de aard van het beestje dat hij zegt: ‘verkoop me nu maar’. Misschien wil Ronaldo straks wel graag met Van der Vaart op het middenveld spelen. En zo groot is het kwaliteitsverschil tussen al deze spelers nu ook weer niet.”

    • Michiel Dekkeren Erik Oudshoorn