Turkse premier: geweld China is 'soort genocide'

De Turkse premier Erdogan heeft gisteren het etnische geweld in China tussen Han-Chinezen en Turks sprekende Oeigoeren vergeleken met genocide. Wat in China is gebeurd, is een „soort genocide”, zei Erdogan bij terugkeer van de G8-top in het Italiaanse L’ Aquila.

Het gebruik van de term genocide is opmerkelijk, omdat Turkije zelf zeer gevoelig voor deze kwalificatie is als het gaat om de Armeense kwestie. Volgens Armenië maakten de Turken zich tijdens de Eerste Wereldoorlog schuldig aan volkerenmoord. Zij zouden 1,5 miljoen Armeniërs vermoord hebben. Turkije verzet zich tegen internationale acceptatie van de term genocide in de Armeense kwestie.

De harde bewoordingen van de premier volgden op demonstraties in Turkije tegen de gewelddadigheden in Urumqi, de hoofdstad van de Chinese provincie Xinjiang. Honderden Turken baden voor de slachtoffers van de Oeigoerse minderheid in China met wie zij etnisch en cultureel verbonden zijn.

Bij het geweld kwamen volgens Peking 184 mensen om, van wie 137 Han-Chinezen.

Achtergrond: pagina 4Commentaar: pagina 7