Topman Icke verlaat uitzendbureau USG

Ron Icke, directeur van uitzendconcern USG People, legt zijn functie neer. Dat maakte USG People gisteren bekend. Volgens een persbericht heeft „verschil van inzicht de partijen doen besluiten uit elkaar te gaan”.

Icke stopt officieel per 30 september, maar draagt zijn taken per direct over aan Rob Zandbergen. De huidige financieel directeur van USG People zal optreden als interim-bestuursvoorzitter.

Daarnaast komt oprichter Alex Mulder terug als tijdelijk adviseur van de raad van commissarissen. Mulder, nummer 53 in de Quote 500 met een geschat vermogen van 500 miljoen euro, was in het verleden ook al directeur van USG People en is grootaandeelhouder van het bedrijf.

De uitzendbranche heeft het moeilijk onder de huidige economische omstandigheden. Het aantal tijdelijke krachten is in alle sectoren drastisch gedaald. In het eerste kwartaal van 2009 bedroeg de omzet van USG people 755 miljoen euro, 22 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Het bedrijf leed een verlies van 2 miljoen euro. USG People is actief in heel Europa, en met name de resultaten buiten de Nederland en België vallen tegen. De omzet van de Spaanse vestigingen daalde bijvoorbeeld met 50 procent.

USG People is bezig met een reorganisatie die 60 miljoen euro moet opbrengen. Het tempo van de reorganisatie is versneld. Vorige week maakte het bedrijf nog nieuwe afspraken met de banken. Het bedrijf heeft een schuld van 352 miljoen euro en vroeg om ruimere leningsvoorwaarden.

De 52-jarige Ron Icke begon in november 2005 als directeur van USG People. Daarvoor was hij financieel directeur van het concern, dat voortkomt uit uitzendbureau Unique en daarna onder meer concurrent Start overnam.

Het vertrek van de topman werd na het sluiten van de beurs bekendgemaakt. Het aandeel USG People op de AEX staat nu op ruim 7 euro. Twee jaar geleden stond het aandeel nog op 35 euro.