Talibaanleider Swat 'zwaar gewond'

Mullah Fazlullah, de leider van de Talibaan in de Pakistaanse Swat-vallei, is volgens lokale bewoners ernstig gewond geraakt en stervende. Hij zou getroffen zijn bij twee luchtaanvallen tijdens het offensief dat het Pakistaanse leger twee maanden geleden begon in de vallei. De bewoners bevestigen eerdere berichten van het leger dat Fazlullah gewond zou zijn.

De BBC sprak met een inwoner van Mingora, de belangrijkste stad in Swat, die nauwe banden met de Talibaan onderhoudt. Mullah Fazlullah zou zonder medische zorg gestrand zijn in het dorp Imam Dehri, en is „bijna dood”. Andere inwoners bevestigden dat hij ernstig gewond is.

Mullah Fazlullah groeide in de afgelopen jaren uit van lokale prediker tot de leider van een schrikbewind in Swat, dat onthoofdingen en andere executies uitvoerde bij wie zich niet hield aan de radicaal-islamitische levensvoorschriften. Scholen werden opgeblazen, muziek verboden en vrouwen moesten binnenblijven. Het leger besloot tot een offensief toen een akkoord met een iets minder radicale geestelijke voor invoering van de shari’a (het islamitisch recht) mislukte.

Het leger heeft deze week verklaard dat de bijna twee miljoen ontheemden kunnen terugkeren naar hun huizen. De Verenigde Naties vragen zich echter af of de omstandigheden in Swat al goed genoeg zijn voor terugkeer. „Onze grootste zorg is dat mensen gedwongen worden teruggestuurd voordat ze er klaar voor zijn”, zei de hoogste VN-functionaris voor Humanitaire Zaken, John Holmes. Hij zei te vrezen dat mensen alsnog weer uit Swat moeten vertrekken. De Pakistaanse regering wil de 280.000 ontheemden die niet zijn opgevangen door familie maar in kampen verblijven vanaf maandag terugbrengen naar de Swat-vallei.

In het aangrenzende district Buner zijn de afgelopen dagen al 380.000 ontheemden teruggekeerd. Sommige dorpen zijn zwaar beschadigd door de strijd, maar ook in dorpen die niet ernstig getroffen zijn ontbreekt het aan voldoende voedsel en elektriciteit. De regering heeft financiële steun toegezegd, maar bewoners klagen dat ze daarvan nog weinig hebben gezien. (BBC, AP, Reuters)