Sprinter Gay maakt indruk op 100 meter

De Amerikaanse sprinter Tyson Gay heeft vijf weken voor de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn zijn goede vorm gedemonstreerd.

Tijdens Golden-Leaguewedstrijden in Rome won hij de 100 meter af in 9,77 seconden. Daarmee bleef Gay achthonderdste van een seconde verwijderd van het wereldrecord, dat de Jamaicaan Usain Bolt liep bij de Olympische Spelen in Peking. Gay’s tijd in Rome is wel de snelste van dit seizoen.

Gay bleef in het Olympisch Stadion van Rome de Jamaicanen Asafa Powell (9,88) en Yohan Blake (9,96) voor. De Amerikaanse drievoudige wereldkampioen gaf met zijn toptijd een waarschuwing af aan Bolt, die bij de komende WK als topfavoriet van start gaat. Bolt ontbrak in Rome. Gay, die bij de Spelen in Peking teleurstellend presteerde, is klaar voor de confrontatie met Bolt. „Ik heb dit jaar hard gewerkt en ik voel dat de topvorm nadert.

De Kroatische hoogspringster Blanka Vlasic liep tegen een onverwachte nederlaag aan. Zij kwam niet over 1,97 meter, iets wat de Italiaanse Antonietta di Martino wel lukte. Dit tot groot enthousiasme van de 25.000 toehouwers.

Vlasic verspeelde haar kans op de jackpot van één miljoen dollar (720.000 euro), het bedrag dat klaarligt voor atleten die alle Golden-Leaguewedstrijden winnen. Vier andere atleten bleven daarvoor wel in de race. Dat zijn: de Ethiopiër Kenenisa Bekele (5.000 meter), de Jamaicaanse Kerron Stewart (100 meeter), Sanya Richards uit de Verenigde Staten (400 meter) en de Russische polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva.

Bekele kwam op de 5.000 meter tot de beste wereldjaarprestatie met 12.56,23 minuten. Stewart liep de 100 meter in de aansprekende tijd van 10,75 seconden. Richards won de 400 meter in 49,46 seconden. En Isinbajeva – zoals gewoonlijk ongenaakbaar – sprong over een hoogte van 4,85 meter.

Maryam Yussuf Jamal liep de beste wereldseizoentijd op de 1.500 meter. De atlete uit Bahrein, die oorspronkelijk uit Ethiopië komt, klokte 3.56,55 minuten en dook daarmee onder de tijd die de Ethiopische hardloopster Gelete Burka op 1 juni tijdens de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo had gelopen: 3.58,79. (ANP/AP)