Skil-Shimano?

De Nederlandse wielerploeg Skil-Shimano deed het in de eerste week van de Tour de France beter dan die van Rabobank. Dat terwijl Skil-Shimano een veel kleiner budget heeft. Hoe kan dat?

Henk Lubberding, oud-profrenner: „Skil-Shimano wilde opvallen en in beeld rijden, dat is gelukt. Rabo rijdt met een andere opdracht omdat die ploeg twee klassementsrijders had. Kopman Denis Mensjov liet al veel liggen in de tijdrit en dat gaat knagen. Mogelijk rijdt hij slecht wegens het Oostenrijkse verhaal [de Weense dopingaffaire, red.] dat aan hem vreet. Mensjov is trouwens geen man die in het gedrang kan rijden. Hij moet daarin worden gesteund en dat gebeurt niet, goede hulp ontbreekt. Rabobank heeft Oscar Freire en Juan Antonio Flecha die zich prima kunnen redden maar over de rest van de ploeg heb ik mijn bedenkingen.”

Aart Vierhouten, oud-profrenner, reed voor Skil-Shimano en Rabobank: „Dat Rabo niet uit de verf komt, komt mede door de hoge verwachtingen. Maar ook omdat ze zich gespaard hebben zodat ze in de Pyreneeën en de Alpen wel kunnen meezitten. Nu Robert Gesink is uitgevallen, wordt dat moeilijker. Skil-Shimano heeft het goed gedaan, ze hebben in ieder geval een publicitaire slag geslagen. Maar ik verwacht van hen juist niets in de bergen. Dat Skil-Shimano het beter doet dan Rabo is dus een vertekend beeld, beide ploegen rijden volgens een ander plan.”

Leo van Vliet, bondscoach profwielrenners op de weg en oud-profrenner: „Het is de wet van Murphy. Alles wat kan misgaan, gaat ook mis. Het begon niet goed bij de Raboploeg. De druk was hoog mede door het Oostenrijkse verhaal. Mensjov reed geen goede tijdrit en daar duiken alle journalisten bovenop. Bij Skil-Shimano verliep alles tegenovergesteld. De verwachtingen waren niet hoog en alles lukte vanaf het begin. Iedereen is gemotiveerd en omdat alles goed gaat, groeit de ploeg boven zichzelf uit. Maar bij Rabo kan het ook nog omslaan, hopelijk gaat het de komende week beter.”

Hennie Kuiper, oud-profrenner en chauffeur van de gastenwagen van de Rabobankploeg: „Het is goed voor het Nederlandse wielrennen dat Skil-Shimano presteert. In één etappe hadden ze zes mannen mee in een ontsnapping, dat mogen ze vieren als een overwinning. Maar ik heb de Tour twaalf keer gereden, en ik weet hoe lastig het is. Skil-Shimano zal er een zware kluif aan hebben om met vijf man in Parijs te eindigen. De druk bij de Rabobankploeg is hoog en de eerste dagen gingen niet goed. Maar er zijn slechts een paar renners die er bovenuit steken: Fabian Cancellara, die de gele trui droeg, een paar sprinters en de Astanaploeg. Donderdag heeft Rabo zich geweldig hersteld. Freire werd tweede, hij heeft niet gewonnen maar deed het uitstekend. De Rabojongens zijn met een goede conditie begonnen. Als je de Ronde van Italië wint, ben je immers geen pannenkoek. Dat het minder gaat, heeft niets met budget te maken. De Tour de France is immens, als het even niet loopt, zit je er gewoon niet bij.”

Peter Post, oud-profrenner en oud-ploegleider: „Rabo kende veel tegenslag. Ze waren niet attent en niet in vorm. Skil-Shimano moest het juist hebben van de eerste dagen. Ze hebben zich goed laten zien tegenover de Tourdirectie en de media. Rabo rijdt volgens een ander systeem. Mensjov en Gesink moesten zo goed mogelijk worden neergezet voor de bergetappes om daar het verschil te maken. Dat valt echter tegen, zeker nu Gesink is weggevallen. Mensjov moet zich zien te herstellen. Maar de macht van Astana is groot. Zij maken de dienst uit. Mensjov kan het niet meer inhalen, dat is onbegonnen werk.”

Iwan Spekenbrink, algemeen directeur Skil-Shimano: „Het verschil tussen ons en de Rabobankploeg is dat Rabo voor hogere doelen gaat en wil meedoen voor het klassement. Zij willen in de bergen met een paar mannen toeslaan. Wij zijn een ploeg in opbouw en moeten het niet hebben van beslissende bergetappes. Dat wil echter niet zeggen dat wij het beter doen. Zij hebben een Girowinnaar rondrijden en Freire kan altijd toeslaan. Wij zijn tevreden over hoe het tot nu toe is gegaan, maar we willen nog meer.”

    • Shari Kiljan