selectie

informatief

Planet Earth: Deserts. Serie natuurdocumentaires. Ongeveer 30 procent van het landoppervlak op aarde bestaat uit woestijnen. Die hebben allemaal slechts één ding gemeen: droogte. De ecosystemen zijn echter overal verschillend. Planet Earth laat o.m. zandstormen in de Sahara zien, sneeuw in de Gobiwoestijn, cactusvelden in de Atacama en olifanten op trektocht door de Namibische woestijn. Ned.2, 20.15-21.10u.

Terror! Robespierre and the French Revolution. Gedramatiseerde documentaire over Maximilien de Robespierre, die heilig geloofde in de sleutelwoorden van de Franse Revolutie, ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap’, maar die een terreurbewind voerde toen hij eenmaal aan de macht was. Politiek geweld was volgens hem gerechtvaardigd als het zou leiden tot een ‘deugdzame staat’. BBC2, 21.00-22.30u.

muziek

Rock! Serie over de geschiedenis van de rockmuziek. Deel 3 gaat over heavy metal, ontstaan begin jaren 70. Met muziek van o.a. Black Sabbath, Deep Purple, Judas Priest, Iron Maiden en Metallica. Ned.3, 21.00-22.00u.

North Sea Jazz. Liveverslag van de 34ste editie van dit Rotterdamse muziekevenement. Optredens van o.a. Wouter Hamel, Burt Bacharach, James Taylor, George Duke en Chaka Khan. Presentatie: Hans Mantel, Andrew Makkinga en Hadassah de Boer. Ned.3, 23.10-1.20u.

amusement

Dames van Oranje. Eerste afl. van een serie van Jetske van den Elsen over de prinsessen van Oranje. Stuk voor stuk burgermeisjes die door hun huwelijk toetraden tot de, in de ogen van velen fascinerende sprookjeswereld van prinsen en hofdames. Ze wil weten hoe hun dagelijks leven eruitziet, probeert dicht bij hen te komen en een gesprek aan te knopen. Daarnaast spreekt ze met royaltykenners als historicus Cees Fasseur en journalist Marc van der Linden. Vanavond: Máxima. Ned.2, 19.00-19.35u.

Karin Bloemen. Registratie van de show in Carré waarmee cabaretière Karin Bloemen haar 25-jarig jubileum vierde. Ned.1, 20.25-22.05u.

sport

Wielrennen Tour de France. Liveverslag van de achtste etappe: 176 kilometer van Andorra la Vella naar Saint-Girons. Ned.1, 12.15-17.40u.

Studio Sportzomer ‘De Avondetappe’. Mart Smeets bespreekt op locatie met wisselende gasten de gebeurtenissen tijdens de Tour. Ned.1, 22.40-23.35u.