selectie

A visitor looks at Andy Warhol's paintings from the serie "Marilyn Monroe, 1969" in Bogota on June 18, 2009, in Bogota. The Art Museum of the Republic Bank in Bogota opened yesterday an exhibition of the work of US artist Andy Warhol called "Mr. America". AFP PHOTO/Rafa SALAFRANCA AFP

informatief

Panorama: Iran en het Westen. Deel twee van een tweeluik over de betrekkingen tussen Iran en het Westen sinds de Islamitische Revolutie van ayatollah Khomeiny en de stichting van de Islamitische Staat. Canvas, 20.10-21.00u.

Patrick: ramptoerist. Patrick Lodiers bezoekt landen die door toeristen gemeden worden. Deze keer is hij in Haïti, een arm land in het Caribisch gebied. Alleen in het nieuws als er een natuurramp of een staatsgreep is geweest. Patrick bezoekt er religieuze feesten en gaat met jongeren naar de discotheek. Ned.3, 22.00-22.45

Space cowboys. Franse documentaire over fanatieke Amerikanen die in hun achtertuin ruimteraketten bouwen in de hoop straks een fortuin te kunnen verdienen in de ruimtetoerismesector. Ned.3, 23.20-0.10u.

muziek

Vrije geluiden. Livemuziek en gesprekken met gasten. O.a. met dirigent Jos van Veldhoven over zijn droom die werkelijkheid wordt: een uitvoering van Die Schöpfung van Joseph Haydn. En met de scholieren Naphur van Apeldoorn en Ali Queld Hadj, die een luchtpiano bouwden. Ned.1, 10.30-11.30u.

sport

Wielrennen: Tour de France. Liveverslag van de 9de etappe, 160 kilometer van Saint-Gaudens naar Tarbes. Ned.1, 12.20-17.25u.

Andere Tijden Sport. Programma over vergeten gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Vanavond over de megadeal van voetballer Ruud Gullit, die in 1987 aanstuurde op een breuk met PSV (dat een jaar later de Europacup won) omdat hij bij AC Milan grof geld kon verdienen. Silvio Berlusconi kocht zijn contract af voor 17 miljoen gulden. Ned.1, 22.05-22.45u.

radio

O.V.T. Geschiedenisprogramma. In de serie over episoden uit de vaderlandse geschiedenis die raadselachtig zijn omdat bronnen ontbreken, vertelt neerlandicus Frits van Oostrom vandaag over ‘Willem die Madocke maecte’, de vermoedelijke schrijver van het middeleeuwse werk Van den Vos Reynaerde, van wie we verder niets weten. Radio 1, 10.05-12.00u.

Zomerconcert. Uitvoering van het Requiem uit 1837 van Hector Berlioz. Door het Zwitserse Kamerkoor, het Orchestre de la Suisse Romande en het Tonhalle Orchester Zürich, o.l.v. Marek Janowski. Radio 4, 14.00-16.30u.

North Sea Jazz live. De hele middag en avond vanuit Ahoy Rotterdam. Radio 6, 14.00-1.00u.