RWE krijgt geen aandeel Borssele

De kerncentrale van Borssele blijft in handen van de huidige publieke aandeelhouders en wordt niet deels overgenomen door het Duitse energiebedrijf RWE. Dat volgt op een uitspraak die de rechter in Arnhem gisteren heeft gedaan.

Rond de kerncentrale van Borssele in Zeeland is een conflict ontstaan tussen de gezamenlijke eigenaren Essent en Delta, sinds bekend is dat Essent waarschijnlijk wordt overgenomen door de Duitse concurrent RWE. Het Duitse bedrijf heeft begin dit jaar 9,3 miljard euro geboden voor Essent. Onderdeel van de overname zou het belang van vijftig procent zijn dat Essent heeft in energiebedrijf EPZ, de beheerder van de kerncentrale in Borssele.

Delta, mede-aandeelhouder in EPZ, heeft hiertegen bezwaar aangetekend. Volgens het Zeeuwse bedrijf staat in de statuten van EPZ dat de aandelen alleen in handen van „publiekrechtelijke lichamen” kunnen zijn. Daarvan is geen sprake meer als Essent wordt gekocht door het beursgenoteerde RWE.

Essent had als mogelijke oplossing eerder een constructie bedacht, waarbij het juridisch en economisch eigendom gesplitst zou worden. Het juridisch eigendom zou in handen blijven van de huidige publieke aandeelhouders, het economische eigendom zou naar RWE gaan. De rechter heeft door zijn uitspraak gisteren die constructie onmogelijk gemaakt.

In een reactie laat Essent weten dat de aandelen EPZ nu bij de huidige aandeelhouders blijven. De deal met RWE komt echter niet in gevaar. Wel zal het overnamebedrag van 9,3 miljard euro waarschijnlijk omlaag gaan.

Uit het vonnis van de rechter blijkt dat Delta en Essent het vermogen van Borssele op circa 1 miljard euro schatten. Aanstaande maandag beslissen de publieke aandeelhouders van Essent definitief of ze hun belang zullen verkopen aan RWE.