Rusland opent tweede militaire basis in Kirgizië

Rusland krijgt een tweede legerbasis in Kirgizië. Dat heeft een anonieme regeringsbron van het Centraal-Aziatische land gisteren gezegd. De basis, die in de zuidelijke stad Osj komt, zal volgens de bron gebruikt worden door troepen van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO), een regionaal samenwerkingsverband van Rusland, China en vier Centraal-Aziatische landen. Kirgizië maakte in februari bekend dat de Amerikaanse luchtmachtbasis Manas in het land dicht moest, nadat Moskou Kirgizië financiële steun had beloofd. Manas is een belangrijke aanvoerroute voor de troepen in Afghanistan. Vorige maand werd besloten dat de basis toch open mocht blijven, nadat de VS beloofden meer huur te betalen. Rusland heeft al een legerbasis in het noordelijke Kant.