Rotterdam realiseert oud ontwerp Koolhaas

Kredietcrisis of niet, Rotterdam bouwt onverminderd voort aan zijn toekomst. Al is dat met een ontwerp dat architect Rem Koolhaas tien jaar geleden reeds afrondde.

Vol trots presenteerden de gemeente Rotterdam en twee projectontwikkelaars (OVG en MAB) gisteren „de definitieve plannen voor het grootste multifunctionele bouwproject van Nederland”: De Rotterdam. Het gebouw, aangeprezen als „een verticale stad waar 24 uur per dag kan worden geleefd”, verrijst de komende vier jaar aan de oever van de Nieuwe Maas. Op de Wilhelminapier gaat eind dit jaar de eerste paal de grond in. Het project is begroot op 340 miljoen euro.

Met 149 meter wordt het één van de hoogste gebouwen van de stad. Het telt drie torens en zal onderdak bieden aan kantoren, een viersterrenhotel, appartementen, restaurants en winkels.

Koolhaas presenteerde zijn ontwerp al in 2001, maar sindsdien bleef het stil. Aannemers en projectontwikkelaars durfden niet in het project te stappen. Uitgerekend de financiële crisis maakt de bouw nu wel mogelijk. Wethouder Hamit Karakus (Bouwen, PvdA) reserveerde dit jaar 200 miljoen euro om de bouwproductie op gang te houden, en daarmee de werkgelegenheid.

Volgens Koolhaas, geboren Rotterdammer, gaat het om een bundeling van kleinere gebouwen die samensmelten tot één groter geheel. „Het zal bijzonder spannend werken in de dagelijkse praktijk”, zei hij bij de presentatie in een videoboodschap. Koolhaas bekende opgelucht te zijn. Hij vreesde dat zijn ontwerp zou sneuvelen op de tekentafel. „Tien jaar voorgeschiedenis komt nu tot realisatie. In de stad die ik het beste ken.”

Beelden van De Rotterdam via nrc.nl/kunst