Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Pc-fabrikanten steunen Google

De grote computermakers willen internetbedrijf Google ondersteunen bij de ontwikkeling van Chrome OS, Googles concurrent voor het besturingssysteem Windows van Microsoft. Onder meer HP, Acer en Asus hebben hun medewerking toegezegd aan Google, maakte het internetbedrijf gisteren bekend. Tot nu toe leveren fabrikanten vrijwel alleen Windows op nieuwe computers.

Ook chipfabrikant Intel, dat al decennialang een nauwe relatie met Microsoft onderhoudt, zegt Google Chrome OS te willen helpen. Intel werkt zelf ook al een tijdje aan een eigen besturingssysteem op basis van Linux, bedoeld voor kleine apparaten met internetverbinding.

Chrome OS moet een gratis, lichtgewicht systeem worden op basis van Linux-code. Het is in eerste instantie bedoeld voor gebruik op netbooks, goedkope kleine laptops. Chrome OS wordt een pakket inclusief webdiensten als Gmail en Google Docs.

Tot nu toe worden netbooks met Linux niet zo goed verkocht als de exemplaren met het oude Windows XP . Om enige kans te maken tegen Microsoft zal Chrome OS overweg moeten kunnen met allerlei soorten computeronderdelen. Windows heeft op dat gebied een grote voorsprong.

Google-baas Eric Schmidt zal door Chrome OS wellicht een ander bijbaantje moeten zoeken. Hij is sinds 2006 bestuurder bij het Amerikaanse computerbedrijf Apple. Google en Apple werken met elkaar samen op het gebied van de iPhone, maar de belangen lijken erg verstrengeld te raken. Google is actief op de smartphonemarkt, met het mobiele besturingssysteem Android. Nu het internetbedrijf zich ook met computers bezig wil houden, wordt de overlap met Apple te groot. De eerste netbooks met Chrome OS verschijnen in 2010.

Discussie over Chrome OS op nrc.nl/hebben