Paus praat over abortus met Obama

Paus Benedictus XVI heeft gisteren de Amerikaanse president Obama een document overhandigd met bezwaren van het Vaticaan tegen abortus en stamcelonderzoek met embryo’s. De paus bracht hiermee zijn bezwaren tot uitdrukking tegen het besluit van Obama, in maart, om federale financiering van stamcelonderzoek te hervatten.

De Amerikaanse president ging na afloop van de G8-top in Italië op audiëntie bij de paus, voordat hij vertrok naar Ghana, waar hij gisteravond arriveerde.

Volgens een woordvoerder van het Vaticaan heeft de Amerikaanse president in het veertig minuten durende onderhoud beloofd dat hij al het mogelijke zal doen om het aantal abortussen in de Verenigde Staten terug te brengen.

In het document over de waardigheid van het individu wijst het Vaticaan technieken als klonen, kunstmatige bevruchting (ivf) en embryonaal stamcelonderzoek als immoreel van de hand.

President Obama schrapte in januari het verbod op overheidssteun aan internationale hulporganisaties die abortussen uitvoeren of er informatie over geven. Het besluit werd gezien als een overwinning voor pleitbezorgers van het recht op abortus.

Obama wil door verandering van sociaal-ecomische omstandigheden er voor zorgen dat minder vrouwen zich gedwongen voelen abortus te laten plegen.

Obama is gisteravond in Ghana aangekomen voor zijn eerste officiële bezoek als Amerikaans president aan een Afrikaans land, ten zuiden van de Sahara. Hij was eerder al in Egypte.

Obama werd onthaald door de Ghanese president John Atta Mills. In het West-Afrikaanse land zal hij vandaag zijn visie geven over goed leiderschap. Juist Ghana is volgens Obama een land dat alle stereotypen van een continent met conflicten, crisis en staatsgrepen trotseert.

„Een van de redenen dat we naar Ghana reizen, is dat het een land is waar een democratie functioneert, waar de president de corruptie wil terugdringen en waar substantiële economische groei is”, zei Obama voor zijn vertrek uit Italië. (Reuters, AP)