Jaaa hoor! Het eerste jaar Dik Voormekaar

De Dik Voormekaarshow is op tv bezig aan een tweede leven. In een boek met cd vertellen André van Duin en Ferry de Groot hoe ze in 1973 begonnen op de radio.

André van Duin als Dik Voormekaar interviewt koe in 1973 Foto Radio Noordzee De Dik Voormekaarshow is op tv bezig aan een tweede leven. In een boek met cd vertellen André van Duin en Ferry de Groot hoe ze in 1973 begonnen op de radio. Radio Noordzee

De heetgebakerde, ietwat flatulente Ome Joop (,,Nee, nou wordt-ie mooi, nee, nou wordt-ie fraai!”), de afgemeten Harry Nak („Daar is de koffie”) en andere creaties van André van Duin uit de Dik Voormekaarshow zijn al ruim dertig jaar populair.

Afgelopen seizoen was de nieuwe tv-versie van de show, die Van Duin met zijn vaste sidekick Ferry („meneer”) de Groot maakt, een succes. Eerder, eind jaren zeventig was er al een poppenversie van de show op tv. En tot halverwege jaren tachtig was de Dik Voormekaarshow een goed beluisterd radioprogramma.

Van Duin en De Groot zijn zelf blij verrast en eigenlijk ook wat verbaasd over het aanhoudende succes van de Dik Voormekaarshow. Dat bleek onlangs, toen in Amsterdam het boekje en de cd Dik Voormekaar – Het eerste jaar werd gepresenteerd, gemaakt door Jelle Boonstra en Benno Roozen, tevens oprichters van het Genootschap voor radiojingles. Boekje en vooral cd hebben de vorm van een documentaire, vol geluidsmateriaal uit die eerste shows, met Ron Brandsteder als verteller. „We wisten niet dat we bezig waren met een stukje radiohistorie”, zei Van Duin bij de presentatie. Ze hadden vooral enorm plezier in het dollen en improviseren.

Aanvankelijk was het ook niet de Dik Voormekaarshow, maar André van Duins Abominabele Top 2000, die vanaf 7 januari 1973 op de piratenzender Radio Noordzee te beluisteren was. De directie had de 25-jarige Rotterdamse bandparodist gevraagd een leuk uurtje radio voor de wat saaie, slecht beluisterde zondag te maken. Op zijn toen net verschenen eerste plaat André van Duin, stak hij de draak met de gebruikelijke dj-ronktaal als ‘diskmesjokkie’. Zoiets moest hij ook op de piratenzender doen. Het programma was vanaf het begin, zo valt te beluisteren, een vrolijke chaos, vol grappen over radio maken, radiorubriekjes, -reclames en - jingles, waarbij een bij de V&D gekochte elpee met geluidseffecten goede dienst deed.

Van Duin deed de meeste typetjes, terwijl technicus De Groot (24) al gauw zelf een typetje werd, die mompelend in gevecht was met de techniek. Dik Voormekaar was aanvankelijk een wat bekakt sprekende, zelfingenomen doe-het-zelf-cursusleider, die een klein onderdeeltje van de show uitmaakte („Maak van uw tafel een stoel”). Na tien afleveringen werd de top 2000 de Dik Voormekaarshow, waarbij het personage Dik de touwtjes in handen kreeg. Hij poogde een goedlopende radioshow te maken, maar dat mislukt steeds. Die formule heeft het programma nog steeds. Hij wordt voortdurend voor de voeten gelopen door types, zoals Ome Joop, een kankeraar van het zuiverste water. Gebaseerd, zo blijkt, op de vader van Ferry de Groot, die altijd kwaad ontkende dat-ie snel kwaad was. Als tune werd Henri Mancini’s 76 Trombones gebruikt, waar Van Duin zo hard ‘Jaaa hoor’ doorheen roept, dat de geluidsmeters ver in het rood staan. Van Duin en De Groot werden ook voor de voeten gelopen door de bazen van Radio Noordzee, onderdeel van uitgeefconcern Strengholt. Die moesten niks hebben van het feit dat de jonge honden en practical jokers Van Duin en De Groot dwars door plaatjes praatten, die betaald air play moesten krijgen. Of dat reclamespotjes zogenaamd zoek waren, en het duo zelf de reclame zong. Zo kon niet serieus geld verdiend worden. En toen het tweetal een hondentraincursus parodieerde, waarbij de honden de naam van de directieleden kregen, moest de show stoppen. De Dik Voormekaarshow sneefde na tien maanden Radio Noordzee. Maar Van Duin en De Groot vonden bij de NCRV-radio onderdak, waar ze tot 1985 de Dik Voormekaarshow maakten.

Nadat Van Duin en De Groot onlangs bij De Wereld Draait Door op tv een stukje Dik Voormekaar improviseerden, is de show terug op tv. Als radioshow in beeld gebracht, maar ook met filmpjes en liedjes, waarin Van Duin tv-beroemdheden parodieert, zoals de Rijdende Rechter en Marc-Marie Huijbregts. Het was radiohistorie. Maar Van Duin heeft er inmiddels ook tv-geschiedenis van gemaakt.

paul steenhuis

Dik Voormekaar – Het eerste jaar. J. Boonstra en B. Roozen. Boek/cd, uitg. Rubinstein, € 19,95

    • Paul Steenhuis