Indonesië interessant voor beleggers

Susilo Bambang Yudhoyono verdient zijn klaarblijkelijke herverkiezing deze week als president van Indonesië. De omvang van het land en de islamitische meerderheid van de bevolking maken het tot een intrigerende mogelijke uitbreiding van het kwartet Brazilië, Rusland, India en China (de zogenoemde ‘Bric’-landen). Maar de corruptie zou roet in het eten kunnen gooien.

Met zijn groeiende bevolking van 240 miljoen mensen – en zijn grote geografische en etnische diversiteit – is Indonesië een lastig land om te regeren. Yudhoyono is erin geslaagd de rust te bewaren en heeft voor het grootste deel een vrijemarktbeleid gevoerd. Het gevolg was een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 6 procent per jaar, terwijl de crisis het land slechts in bescheiden mate treft. Volgens het economenpanel van The Economist zal de Indonesische bbp-groei in 2009 uitkomen op 2,4 procent. De I regering gelooft dat de groei in 2009 4,6 procent zal bedragen.

Yudhoyono heeft stimuleringsmaatregelen onthuld van in totaal 7 miljard dollar en gezegd dat hij de subsidies op voedsel, brandstoffen en elektriciteit zal verlagen om infrastructuurprojecten te financieren. Dat is verstandig beleid in een land waar de centrale overheidsuitgaven slechts 20 procent van het bbp bedragen en het begrotingstekort in 2009 niet hoger zal zijn dan 3 procent.

Maar als het op het lidmaatschap verkrijgen van de Bric-club aankomt, kan het voornaamste probleem van Indonesië de corruptie zijn. Het land is op de corruptie-index van Transparency International beter voor de dag gekomen sinds Yudhoyono aan de macht kwam, maar ligt met zijn 126e plaats in 2008 nog steeds ver achterop bij Brazilië, India en China – en in de buurt van het berucht corrupte Nigeria.

Rusland doet het met zijn 147e plek overigens nóg slechter, waardoor ook het toekomstige groeipotentieel van dat land twijfelachtig is geworden. Slechts Vietnam (121e) groeit ondanks de corruptie net zo hard als Indonesië, maar Vietnam is een aanzienlijk armer land met navenante voordelen qua arbeidskosten.

Gezien zijn omvang en belang in de islamitische wereld moet Indonesië een sleutelpositie innemen in het Amerikaanse buitenlandse beleid. Zijn aanzienlijke hulpbronnen en goed opgeleide bevolking moeten het land tot een belangrijke economische motor voor de wereld kunnen maken. Er is nog een lange weg te gaan, maar dankzij de herverkiezing van Yudhoyono kan de beurs van Jakarta, die sinds maart met 60 procent is gestegen, maar nog steeds op een niveau van slechts 14 maal de winst staat, een aantrekkelijke beleggingsmogelijkheid bieden.

Martin Hutchinson

    • Martin Hutchinson