Illegale migratie naar Italië gehalveerd

De illegale migratie over zee naar Italië en Malta is drastisch afgenomen in vergelijking met vorig jaar, toen een recordaantal migranten over de Middellandse Zee naar Europa kwam. De afname lijkt samen te hangen met de recente, zeer omstreden samenwerking tegen de migratie door Italië en Libië.

In de eerste helft van dit jaar arriveerde 54 procent minder illegalen op de Italiaanse eilanden Lampedusa en Sicilië, zo blijkt uit officiële cijfers. In de eerste zes maanden van vorig jaar waren het er 14.800, dit jaar 6.760. In totaal kwamen vorig jaar bijna 37.000 illegalen aan op de Italiaanse kusten. Op Malta – waar vaak migranten stranden die op weg zijn naar Italië – kwamen in april en mei 99 migranten aan. April en mei vorig jaar waren dat er nog 872.

De huidige situatie is „zo rustig dat het bijna onnatuurlijk is”, zei de woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Italië tegen het Duitse persbureau DPA.

Sinds begin mei neemt de Italiaanse kustwacht onderschepte migranten niet langer mee naar Italië, waar illegalen aan verblijfsprocedures kunnen beginnen, maar stuurt hen rechtstreeks terug naar Libië, waar verreweg de meeste illegalen van wal steken. Italië verwierf dit ‘privilege’ nadat premier Berlusconi vijf miljard dollar had toegezegd aan de Libische leider Gaddafi als compensatie voor de vroegere Italiaanse koloniale overheersing.

Mensenrechtenorganisaties en de VN hebben Rome fel veroordeeld. Zij wijzen er op dat tussen de teruggestuurde migranten ook asielzoekers zitten, die het recht wordt ontzegd asiel aan te vragen. Bovendien heeft Libië een slechte reputatie wat betreft de omgang met illegalen.