ijs van Janneke rodebessensorbet

In principe bestaat sorbetijs uit fruit, water en suiker. Aan die basis kunnen allerlei smaakmakers worden toegevoegd, maar room komt er in geen geval aan te pas. Toch wil je ook bij sorbet zoveel mogelijk zachtheid tegen je verhemelte. Daarom voeg ik aan de bessensiroop in dit recept eiwit toe. Resultaat: een sorbet zo wolkerig als een ballerina’s tutu in suikerspinroze. Voor 4 personen: 500 gram rode bessen, 125 gram suiker, sap van ½ citroen, wit van 1 ei.

Breng de (ongeriste) bessen, de suiker en 150 ml water aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Werk de fruitpuree door een zeef en laat afkoelen. Meng het citroensap erdoor en koel de sorbetbasis verder in de koelkast. Klop op het laatste moment het eiwit licht schuimig en schep het erdoor. Draai ijs in uw ijsmachine of gebruik de vries-en-mix-methode (zie NRC Weekblad 4 juli).