Hollands Facebook mosselkweker Piet Bout

Herfst, Walter

Piet Bout (59) is mosselkweker. Hij levert de mosselen voor het ‘grootste mosseldiner ter wereld’, vanavond in Zierikzee. Het diner wordt gegeven door de leden van ‘de Zilte Ronde’, waarbij iedereen die ook maar iets van doen heeft met schelpdieren zich kan aansluiten.

Beetje goede oogst gehad vandaag?

„Het is elke dag weer een vraagteken. Vandaag hebben we tweeduizend kilo in zakken gestopt. Dat is heel behoorlijk.”

U prikt zaterdag ook een vorkje mee van uw eigen mosselen?

„Nee, helaas. Ik ben verhinderd.”

Maar u lust ze nog wel?

„Heel graag. Zeker in het begin van het seizoen, zoals nu. Dan zijn ze nog jong en fris.”

Hoe zit het met die seizoenen? Begint het in september, zodra de ‘r’ in de maand is?

„Nee. Als het voorjaar mooi is, dan begint de oogst wat vlugger. Meestal is dat zo begin juni. Het seizoen loopt door tot begin maart. Dan stoppen we. De mosselen gaan dan melken.”

Melken?

„Mosselen zijn tweeslachtig, zowel mannelijk als vrouwelijk. In het voorjaar zijn het allemaal vrouwtjes. Ze gaan zaadlarven uitwerpen, melken noemen we dat. De mosselen zijn dan niet lekker. Ze zijn klein en rood. Normaal heeft een mossel 25 tot 30 procent vlees, in het voorjaar nog maar 15. Na een maand of twee, drie, als ze voldoende plankton hebben gegeten zit er weer genoeg vlees aan.”

En uw mosselen hangen?

„Ja, ons bedrijf is twintig jaar geleden al begonnen met de hangcultuur. Dat was toen nieuw, Nederland heeft een traditie in bodemcultuur.”

Zijn de hangende lekkerder?

„Niks ten nadele van mijn collega’s hoor, maar ik vind van wel. De mosselen hangen in het water, iets onder de oppervlakte. Meer zonlicht, warmer water, meer plankton. Iedereen die weleens in zee heeft gezwommen, weet dat.”

En geen zandkorrels in de schelpen?

„Precies. Ze komen niet in aanraking met de bodem.”

Nooit ziek gegeten?

„Ik niet. Sommige mensen kunnen niet tegen de eiwitten in de mossel. Ik ken een kok van een mosselrestaurant, hangt altijd met zijn neus boven de pannen de geur op te snuiven. Maar eten kan hij ze niet, dan wordt hij ziek.”

Moet je ze weggooien als de schelpen niet opengaan?

„Niks hoor. Zo’n mossel heeft gewoon een sterke sluitspier. Die capituleert niet. Ik maak ze gewoon open met een mes.”

Staat u aan de vooravond van een spannende gebeurtenis? Suggesties voor het Hollands Facebook naar weekblad@nrc.nl