Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

film

Zulaika (Diederik van Rooijen, 2003, Nederland). De eerste Curaçaose jeugdfilm die helemaal in het Papiaments werd opgenomen, heeft eerst een bedaard tempo waarin de worsteling van de tienjarige Zulaika met haar te grote verantwoordelijkheden wordt neergezet. Dan komt er ineens een soort stroomversnelling waarin alle ellende haastig wordt opgelost. Dat gaat iets te snel. Blijft over dat Nederlanders goed zien hoe het er in dat andere deel van Nederland aan toegaat. Ned.3, 15.30-16.40u.

Odgrobadogroba / Gravehopping (Jan Cvitkovic, 2005, Kroatië/Slovenië). Zwarte komedie over grafspreker in Sloveens dorpje. Blijmoedige film van de Balkan, waarin bijvoorbeeld ook plaats is voor een grappige doofstomme vrouw, mondt uit in een ongekende explosie van onderdrukte agressie. Canvas, 23.15-0.55u.

Mississippi Burning (Alan Parker, 1988, VS). Politieke thriller over racisme, van weinig subtiele effectfilmer Parker. Gene Hackman en Willem Dafoe excelleren evenwel als FBI-agenten die anno 1964 de moord van Ku Klux Clan-leden op drie mensenrechtenactivisten onderzoeken. Ook met Frances McDormand. BBC1, 23.20-1.20u.